Kto je kto v strane Demokrati? Heger má pri sebe ministrov, poslancov aj primátorov

ta3/Milan Špak
20.3.2023 00:00

Eduard Heger oznámil 6. marca neskoro večer svoj odchod z hnutia OĽANO. Nasledujúci deň predstavil nový projekt s názvom Demokrati. Počas tlačovej konferencie za ním stálo 15 ľudí. Pri niektorých ide o známe mená zo súčasnej vlády alebo parlamentných lavíc. Ďalší zase pôsobia v samosprávach. Kto sú členovia novej politickej strany?

Kto je kto v strane Demokrati? Heger má pri sebe ministrov, poslancov aj primátorov
TASR - Pavol Zachar

Eduard Heger

Dočasne poverený premiér Eduard Heger je absolventom Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Po skončení štúdia bol napríklad manažérom reštaurácie aj manažérom Spoločenstva pri Dóme sv. Martina v Bratislave. V rokoch 2007 až 2016 bol manažérom Old Nassau Imports. Táto spoločnosť zabezpečovala distribúciu luxusnej vodky v USA. V tejto firme pracoval aj so súčasným bratislavským županom Jurajom Drobom.

Do politiky vstúpil pred parlamentnými voľbami v roku 2016, keď kandidoval za hnutie OĽANO. Bol aktívnym poslancom a v tieňovej vláde Igora Matoviča pôsobil ako tieňový minister financií a hospodárstva. Je známe, že Igor Matovič svojich poslancov v nasledujúcich voľbách dáva na koniec kancidátky. Do volieb v roku 2020 tak Heger kandidoval zo 142. miesta. Napriek tomu bol zvolený za poslanca.

Do parlamentu sa však nevrátil, pretože sa v Matovičovej vláde stal ministrom financií. Keď v marci 2021 odstúpil zo svojho postu Marek Krajčí, prezidentka Hegera vymenovala za dočasného ministra zdravotníctva. Po tom, čo sa Igor Matovič rozhodol odísť z premiérskeho kresla, sa Heger 1. apríla 2021 stal desiatym predsedom vlády v histórii samostatnosti.

Jaroslav Naď 

S Hegerom odišlo z OĽANO hneď niekoľko členov. Jedným z nich je aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Podľa premiérových slov projekt Demokratov a jeho zloženie vzniklo práve v spolupráci s Naďom, ktorý sa stal podpredsedom strany. Naď v OĽANO pôsobil od roku 2018 ako expert na obranu a bezpečnosť. Vo voľbách v roku 2020 bol zvolený do Národnej rady SR. Poslancom však nie je, stal sa ministrom obrany.

V rezorte pôsobil vo viacerých funkciách už medzi rokmi 2004 a 2013. Bol napríklad riaditeľom Kancelárie štátneho tajomníka, generálnym riaditeľom Sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy alebo vedúcim Oddelenia multilaterálnych vzťahov. Následne pôsobil ako zástupca riaditeľa mimovládnej organizácie Globsec a riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku.

Miroslav Kollár

Politický subjekt Demokrati sa reinkarnoval zo strany, ktorá do posledných parlamentných volieb vstupovala pod názvom Spolu - občianska demokracia. Vo februári tohto roka sa premenovala na Modrú koalíciu s vedomím, že do projektu sa zapojí Mikuláš Dzurinda. Ten z neho však na poslednú chvíľu vycúval. A tak sa predseda strany Miroslav Kollár rozhodol spojiť sily práve s Hegerom. V strane Demokrati bude podpredsedom.

Kollár je od roku 2020 poslancom Národnej rady SR. Je členom Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Do parlamentu sa dostal na kandidátke strany Za ľudí, z ktorej v roku 2021 odišiel. Vstúpil do strany Spolu, ktorej sa stal predsedom.

V rokoch 2014 až 2022 bol primátorom Hlohovca. O tento post sa uchádzal aj v minuloročných komunálnych voľbách, no neuspel. V minulosti pôsobil aj ako novinár, bol predsedom Rady STV aj Rady RTVS a generálnym riaditeľom agentúry SITA. Zastával aj funkciu výkonného riaditeľa Inštitútu pre verejné otázky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok