Politici rozbiehajú hon na voliča: Matovič stavil na debaty bez urážok, SASKA na temné bilbordy

ta3/Henrieta Mihalková
18.4.2023 15:00

Kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré majú byť na jeseň 2023, sa síce ešte oficiálne nezačala, no politické strany nestrácajú čas. Bilbordové plochy postupne zapĺňajú známe tváre a rozbiehajúcu sa súťaž o voliča už cítiť aj na sociálnych sieťach. Nové strany, logá, vynovené názvy či heslá naznačujú, že okrem najdrahšej a najdlhšej kampane sa politici budú snažiť byť aj kreatívnejší ako naposledy.

Politici rozbiehajú hon na voliča: Matovič stavil na debaty bez urážok, SASKA na temné bilbordy
ta3/mš

SASKA mení hru

Strana Sloboda a Solidarita chce predvolebnú kampaň oficiálne odštartovať kongresom v Demänovskej Doline 22. apríla. Strana Richarda Sulíka Sloboda a Solidarita zjednodušila pred parlamentnými voľbami svoj názov. Z trojhláskovej skratky SaS vznikla hovorovejšia SASKA, ktorá vyhlasuje, že mení hru. 

Do volieb ide so stranou Juraj Krúpa, ktorý sa uchádzal v roku 2020 o priazeň voličov ešte ako kandidát hnutia OĽANO. Teraz sa na bilbordoch objavuje s heslom "Je čas na krúpobitie" v kapucni a s prísnym pohľadom. Na ten stavila aj Jana Bittó Cigániková, ktorá sa prihovára slovami "Za ženy nerozhodujeme, za ženy bojujeme". V kampani na sociálnych sieťach sa zase pýta, či by mali ženy zomierať pre svoje presvedčenie. Na bilbordoch sa už objavili aj exministri Branislav Gröhling a Mária Kolíková.

Saskári sa ukázali aj na spoločnej fotografii, kde pózujú naboso v modrých džínsoch a bielych tričkách. Predvolebným fotením saskárov sa dokonca inšpirovala aj poslankyňa Romana Tabák, ktorá sa rovnako rozhodla zverejniť podobne ladenú fotografiu. To, či sa po odchode z OĽANO a prestupe do Sme rodina uchádza aj o členstvo u Sulíka, nepovedala. V Pompejách ju však zachytili v prítomnosti predsedu strany  Život - Národná strana Tomáša Tarabu. Fotografie poskytli redakcii ta3 anonymní turisti, nájdete ich v tomto článku.

S evidentným zámerom napodobniť Strýka Sama pozýva na pivo Richard Sulík. Na otázky potenciálnych voličov chcú odpovedať spolu s poslancom Miroslavom Žiakom. 

SASKA_pivo SASKA

Na pivo láka aj Dzurinda

Nový modrý projekt Mikuláša Dzurindu už vyzbieral 12 861 podpisov, ktoré odovzdal na ministerstve vnútra. Podobne ako Sulík sa stretol so študentmi aj bývalý premiér. Dzurindovi Modrí označili na Instagrame za jeden z najvážnejších problémov Slovenska práve odchod mladých ľudí do zahraničia. Pozvánku na otvorenú diskusiu "s Mikim" zverejnil známky klub v areáli vysokoškolských internátov v Mlynskej doline v Bratislave, prvým 50 účastníkom sľúbili pivo zadarmo.

KLUB 39_Mikuláš Dzurinda Facebook.com/KLUB 39

Hlas prišiel s petíciou

S Národnou petíciou za zmenu prišla začiatkom marca strana Petra Pellegriniho Hlas-SD. Na webovej stránke Hlas uvádza, že výsledkom vlády Eduarda Hegera a Igora Matoviča je zdražovanie, kríza a chaos. 

Petíciou chce dosiahnuť, aby budúca vláda zastavila zdražovanie tak, že vráti kontrolu nad strategickými podnikmi späť do rúk štátu; zaručila 13. dôchodok a mimoriadnu finančnú pomoc seniorom, rodinám a slabým, znížila platy politikov, ak sa "do roka nepodarí zastaviť prepad životnej úrovne ľudí na Slovensku". V čase písania článku počítadlo ukazovalo 83 099 podpisov.

Strana zintenzívnila v apríli frekvenciu strímovania tlačových konferencií na svojich sieťach. Od začiatku štvrtého mesiaca do 18. apríla sme ich narátali na facebookovom účte Hlasu deväť.

strana-hlas.sk strana-hlas.sk

Progresívci za Čaputovú

Necelého polroka pred voľbami spustilo bilbordovú a banerovú kampaň aj hnutie Progresívne Slovensko (PS). Väčšinou sa z nich s heslom "Dá sa to, normálne a odborne" do diaľky pozerá podpredseda Európskeho parlamentu a predseda hnutia Michal Šimečka. PS predstavilo mesiace pred voľbami aj trio posíl - na záver marca pribudol do hnutia bývalý šéf policajného zboru Jaroslav Spišiak

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v apríli, Progresívne Slovensko by skončilo tretie so získom 14,1 percenta hlasov (Prvý by skončil Smer-SD so ziskom 17,9 % hlasov, nasledoval by Hlas-SD so 16,3 %.) 

Progresívci, ktorým sa v posledných voľbách neušlo miesto v parlamente, stavili v predkampani na prezidentku Zuzanu Čaputovú. PS sa totiž zdá, že pred Prezidentským palácom znie v poslednom čase len zloba. Aj preto chceli prezidentke poďakovať za jej prácu a vyjadriť podporu, aby znova kandidovala. Podujatie na podporu Čaputovej však napokon pre nepriaznivé počasie zrušili. Ako PS napísalo v tlačovej správe, na podujatí chcel hlave štátu vyjadriť podporu aj bratislavský župan Juraj Droba (SASKA). PS vyjadrilo podporu prezidentke po zrušenom podujatí spolu s hercami prostredníctvom sociálnych sietí.

Podľa prieskumu AKO pre TV JOJ je s doterajším štvorročným mandátom prezidentky spokojných 55,8 % opýtaných, nespokojnosť vyjadrilo 41,6 % respodentov. Čaputová, ktorá je hlavou štátu od roku 2019, vzišla práve z hnutia Progresívne Slovensko, kde pôsobila ako podpredsedníčka.

PS sa snaží osloviť vekovú kategóriu 16 - 30-ročných ľudí aj s konceptom ideathon. Na stretnutiach v Košiciach, Banskej Bystrici, Brne a Bratislave diskutuje s mladými o víziách pre Slovensko s heslom Budúcnosť na Slovensku? Dá sa to.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok