Top udalosti týždňa: Fínsko v NATO, obvinili Trumpa, Veľká noc, Mikulcova previerka

9.4.2023 19:39

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Podplatiť mal nielen pornoherečku, ale aj modelku a vrátnika. Aj takéto obvinenia si na súde v New Yorku vypočul Donald Trump. Kresťania po celom svete oslavujú najväčší sviatok svojho náboženstva – Veľkú noc. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec naďalej tvrdí, že s utajovanými skutočnosťami sa oboznamoval v súlade so zákonom. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Fínsko v NATO, obvinili Trumpa, Veľká noc, Mikulcova previerka
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Otázky okolo Mikulcovej previerky

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec naďalej tvrdí, že s utajovanými skutočnosťami sa oboznamoval v súlade so zákonom. Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný naopak trvá na zisteniach úradu, ktoré hovoria o porušení zákona. Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa pripúšťa nedokonalosť zákona. Kauzu by podľa neho mohol minister uzavrieť žiadosťou o bezpečnostnú previerku. Uviedli to v utorok po mimoriadnom zasadnutí výboru.

Podľa riaditeľa NBÚ chýbal ministrovi na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia certifikát. Jeho potrebu určuje slovenská legislatíva. "Od roku 2004 je takáto výkladová prax, že ministri, ktorí sa oboznamovali s týmito písomnosťami, tieto certifikáty mali. Zároveň toto je naša deklarácia SR pre našich zahraničných partnerov, či už v NATO alebo Európskej únii," povedal.

Unikli americké tajné plány

Na sociálnych sieťach sa v piatok podľa denníka The New York Times (NYT) objavili ďalšie utajované americké materiály popisujúce plány Washingtonu týkajúce sa Ukrajiny, Blízkeho východu aj Číny.

Plány sa šíria na Twitteri a na komunikačnej platforme Telegram, ktorá je široko dostupná v Rusku. Podľa poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoljaka únik pôsobí ako ruská dezinformačná kampaň. Podľa analytikov mohlo uniknúť viac ako sto dokumentov. Keď sa vezme do úvahy ich citlivosť, môže prípad podľa NYT poškodiť administratívu prezidenta Joea Bidena, ktorá sa zdá byť dianím zaskočená.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok