Top udalosti týždňa: Fínsko v NATO, obvinili Trumpa, Veľká noc, Mikulcova previerka

ta3 tasr čtk
9.4.2023 19:39

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Podplatiť mal nielen pornoherečku, ale aj modelku a vrátnika. Aj takéto obvinenia si na súde v New Yorku vypočul Donald Trump. Kresťania po celom svete oslavujú najväčší sviatok svojho náboženstva – Veľkú noc. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec naďalej tvrdí, že s utajovanými skutočnosťami sa oboznamoval v súlade so zákonom. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Fínsko v NATO, obvinili Trumpa, Veľká noc, Mikulcova previerka
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Veľká noc

Zelený štvrtok

Pápež František na Zelený štvrtok odslúžil bohoslužbu v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne niekoľko dní po tom, ako ho po zápale priedušiek prepustili z nemocnice.

Štvrtková svätá omša bola venovaná sviatosti kňazstva. František vo štvrtok popoludní umyje nohy 12 väzňom v nápravnovýchovnom zariadení pre mladistvých Casal del Marmo. Tradičný obrad je spomienkou na to, ako Ježiš Kristus pred Poslednou večerou umýval nohy 12 apoštolom.

Veľký piatok

Veľký piatok, ktorého názov sa vlani podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista. V katolíckych kostoloch sa v tento deň ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Veriaci dodržiavajú prísny pôst, zdržiavajú sa mäsitých pokrmov. Je to deň pokánia a modlitieb.

Na mnohých miestach v obciach a mestách Slovenska sa konajú v piatok krížové cesty. Tie sa uskutočňujú ako pripomienka utrpenia a smrti Ježiša Krista aj v mnohých kostoloch.

Biela sobota

Katolícki veriaci si na Bielu sobotu, nazývanú aj Svätá sobota, spomínajú na mŕtveho Krista. Prichádzajú do kostolov na modlitby a poklonu pri Božom hrobe alebo pri svätom kríži. Vo večerných hodinách sa radujú zo slávenia jeho zmŕtvychvstania.

Obrady Svätej (Bielej) soboty sa začínajú večer po zotmení v rámci takzvanej veľkonočnej vigílie (bdenia). Podľa pradávnej tradície je táto noc očakávaním Pána, nocou, keď cirkev bdie a očakáva Kristovo zmŕtvychvstanie. Katolícka cirkev slávi vigíliu už ako radostnú slávnosť vzkriesenia, znovu sa rozozvučia zvony, ktoré od štvrtka večera mlčali.

Veľkonočná nedeľa

Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktorá je základom kresťanskej viery, slávia v nedeľu kresťania na Slovensku i vo svete. Veľkonočná nedeľa nazývaná aj Veľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov cirkevného roka. O tradícii tohto požehnania, ale aj o význame Veľkej noci, kolegovi Martinovi Linhartovi povedal viac gréckokatolícky kňaz a publicista Rastislav Čížik.

Počas slávnostných bohoslužieb sa veriaci spolu s biskupmi a kňazmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou. Pripomínajú si víťazné zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život, ktorú priniesol ľudstvu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok