ROZHOVOR: Ak Pán Ježiš nevstal z mŕtvych, naša viera je márna, hovorí salezián a kňaz Jacko

ta3
8.4.2023 06:00

Veľká noc je najväčším sviatkom kresťanstva. Veriaci oslavujú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. O tom, prečo stojí v centre tohto náboženstva, hovoril náš redaktor Martin Linhart so saleziánom a kňazom Petrom Jackom.

ROZHOVOR: Ak Pán Ježiš nevstal z mŕtvych, naša viera je márna, hovorí salezián a kňaz Jacko
ta3

Ako vyzerajú prípravy na Veľkú noc v rehoľnej komunite?

Upratujeme, vyvárame, ale okrem toho celý týždeň je aj v službe kňazskej. Spovedanie, sväté omše, duchovné obnovy pre mladých a potom možno tento veľký týždeň aj príprava liturgie, ktorá nie je jednoduchá. V tomto týždni som si aj ja tak sám uvedomil, že ešte jedna vec je tam kľúčová pre mňa osobne, aby to bolo aj osobné. Aby to nebol nejaký servis pre ľudí, náboženský alebo že chystáme liturgiu, ale aby aj mňa osobne sa to dotýkalo. To je aj taká výzva Veľkej noci.

Hovoríme o Veľkej noci, tak ktorá noc je tá Veľká a prečo?

Tá Veľká noc je práve tá zo soboty na nedeľu. Presne túto otázku v židovskej tradícii dáva najmladší člen rodiny svojmu otcovi, keď židovská rodina slávi Paschu, to znamená Veľkonočného baránka. Vtedy sa ten najmladší syn pýta svojho otca, prečo je táto noc veľká? Židovský otec vysvetľoval, že je veľká, pretože v tú noc sme vyšli z Egypta, z otroctva do slobody, prešli sme cez Červené more zo zajatia na nový život. Presne v túto noc aj Pán Ježiš Kristus, pre nás kresťanov, vstáva z mŕtvych.

Myslí kresťanstvo zmŕtvychvstanie doslovne alebo je to skôr symbolické vyjadrenie?

Krátka odpoveď by bola doslovne. Vstal z mŕtvych, lenže problém je v tom, že vstať z mŕtvych si nikto s nás nevie predstaviť, nemáme na to pojmy. Dokonca v Písme svätom Pán Ježiš, keď hovorí o tom, že raz vstane z mŕtvych, trikrát o tom hovorí, že zomrie na kríži a vstane z mŕtvych, tak apoštoli sa ho pýtajú, to čo znamená vstať z mŕtvych? Pán Ježiš vymyslel nové slovo, ale potom to aj naplnil. Keď my kresťania hovoríme, že Pán Ježiš vstal z mŕtvych, tak tým myslíme naozaj to, že ten hrob je prázdny, že tí ľudia, ktorí stretli Pána Ježiša, nestretli nejakú mátohu, ducha, ale skutočného bohočloveka Ježiša Krista.

Prečo sa teda hovorí, že je to niečo, čo stojí v centre kresťanstva?

Stojí to v centre kresťanstva, pretože je to vlastne zmysel našej viery. Ak Pán Ježiš nevstal z mŕtvych, márna je naša viera. Práve smrť a zmŕtvychvstanie, ten prechod, ako je v Starom zákone z Egypta na slobodu, je práve tým prechodom do slobody, do života.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok