Izraelská armáda podnikla letecké útoky v Libanone. Misia OSN vyzvala na zastavenie agresie

ta3 tasr
7.4.2023 07:25

Izraelská armáda v piatok skoro ráno vyhlásila, že podniká útoky v Libanone, odkiaľ bolo počas štvrtka na územie židovského štátu vypálených vyše 30 rakiet. Informujú o tom agentúry agentúr AFP a AP. Libanonská televízia hlásila explózie v meste Súr na juhu krajiny.

Útoky na juhu

Armáda Izraela v krátkom vyhlásení vydanom v piatok o 4.07 (03.07 h SELČ) h bez ďalších podrobností uviedla, že "momentálne útočí v Libanone". Pri prístavnom meste Súr (Týr) bolo počuť najmenej tri výbuchy, uviedli reportéri AFP. "Najmenej dva granáty dopadli blízko" palestínskeho utečeneckého tábora neďaleko mesta Súr, povedal pre AFP jeden z tamojších obyvateľov.

Novinár z AFP priblížil, že jedna raketa dopadla na dom miestneho farmára pri utečeneckom tábore a spôsobila materiálne škody. Proiránska televízna stanica al-Manár, spájaná s Hizballáhom, informovala, že cieľom ostreľovania boli tri oblasti na juhu Libanonu vrátane okolia utečeneckého tábora.

Izraelská armáda predtým v noci na piatok tiež oznámila, že zasiahla ciele v pásme Gazy. Zdroj z palestínskych bezpečnostných síl uviedol, že nálety zasiahli niekoľko výcvikových centier palestínskej militantnej skupiny Hamas. Militanti z Gazy následne v piatok skoro ráno opätovali raketovú paľbu na juh Izraela.

Pomsta

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na štvrtkové raketové útoky, z ktorých obvinil palestínskych militantov, pohrozil, že nepriatelia jeho krajiny za ne "zaplatia".

K týmto útokom dochádza v čase, keď židia slávia sviatok Pesach a moslimovia posvätný mesiac ramadán. AP v tejto súvislosti upozorňuje, že podobné napätie v roku 2021 viedlo k 11-dňovej vojne medzi Izraelom a Hamasom.

Súčasná vlna násilností sa začala v stredu po tom, čo izraelská polícia vykonala dve razie v mešite al-Aksá v Jeruzaleme a došlo k potýčkam s Palestínčanmi. Zatknutých bolo vyše 350 ľudí. Palestínski militanti pohrozili, že sa Izraelu za zásah v tomto treťom najposvätnejšom mieste moslimov pomstia.

Misia OSN zakročila

Dočasné jednotky OSN v Libanone (UNIFIL) vyzvali v piatok Izrael a Libanon, aby ukončili nebezpečné vojenské akcie. Misia OSN zdôraznila, že ani jedna z krajín nechce vojnu, píše AFP.

"Obe strany povedali, že nechcú žiadnu vojnu," uviedla misia UNIFIL s tým, že jej vedúci, generálmajor Aroldo Lázaro Sáenz, je v kontakte s oboma krajinami. Apelovala preto na Izrael i Libanon, aby zastavili útoky. "Akcie za uplynulé dni sú nebezpečné a riskujú vážnu eskaláciu," uviedli dočasné sily OSN v Libanone.

Mierová misia OSN v Libanone vznikla v roku 1978 s cieľom strážiť hranicu medzi Libanonom a Izraelom, ktoré sú oficiálne vo vojnovom stave. Naposledy došlo k vojne medzi oboma stranami v roku 2006, avšak napätie na spoločnej hranici pretrváva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok