Libanon vypálil na Izrael viac ako 30 rakiet, armáda viní islamistické hnutie Hamas

ta3 čtk
6.4.2023 17:21

Z južného Libanonu bolo vo štvrtok na severný Izrael odpálených 34 rakiet, 25 z nich zostrelila izraelská protivzdušná obrana a najmenej päť ich dopadlo na izraelské územie, uviedla izraelská armáda. Podľa jej hovorcu Daniela Hagariho za útokom stojí islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

Libanon vypálil na Izrael viac ako 30 rakiet, armáda viní  islamistické hnutie Hamas
TASR/AP

Odpoveď na útok

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) píše, že by mohlo ísť o najväčší útok na Izrael z Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006. Americké ministerstvo zahraničia útok odsúdilo a uviedlo, že Izrael má právo sa brániť. Podobne reagovalo Francúzsko, ktoré rovnako ako OSN vyzvalo všetky strany k zdržanlivosti.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal bezpečnostný kabinet, ktorý rozhodne o reakcii na útok. Hovorca izraelskej armády uviedol, že za paľbou z Libanonu stojí Hamas a že Izrael zisťuje, či sa na útoku podieľal Irán. Zároveň poznamenal, že k útoku došlo na pozadí stretov medzi políciou a Palestínčanmi pri jeruzalemskej mešite Al-Aksá. O tom, ako na situáciu reagovať, podľa Hagariho teraz rokuje minister obrany Joav Galant s predstaviteľmi izraelskej armády.

Dvaja zranení

Klinika v Nahariji krátko po útoku informovala, že sa stará o dvoch ľahko zranených mužov vo veku 26 a 19 rokov, ktoré pri raketovom útoku zasiahli črepiny.

Zdroj blízky libanonskému šiitskemu militantnému hnutiu Hizballáh uviedol, že táto skupina štvrtkové raketové útoky na svedomí nemá. TOI ale píše, že by Iránom podporovaná skupina musela podobný útok z Libanonu prinajmenšom ticho schvaľovať, pretože má veľký vplyv na juhu krajiny. Libanonská armáda medzitým informovala, že v južnom Libanone odhalila niekoľko rakiet pripravených na odpal.

Izraelský minister zahraničia Eli Kohen vyzval svetových lídrov, aby štvrtkové útoky na Izrael odsúdili. "Prvý deň sviatku pesach. Zatiaľ čo sedíme pri sviatočnom stole s rodinou a priateľmi, Izrael čelí raketám z juhu aj severu. To nie je náhoda. Nikto by nás nemal skúšať, prijmeme všetky nevyhnutné opatrenia na obranu našej krajiny a nášho ľudu," uviedol na twitteri .

Zahraničné reakcie

Mierová misia OSN v Libanone (UNFIL) raketové útoky na severný Izrael označila za "mimoriadne závažné". "Dočasné sily OSN v Libanone sú v kontakte s úradmi na oboch stranách modrej línie a naliehavo vyzývame strany, aby s našimi mierovými silami udržiavali kontakt a vyvarovali sa akýchkoľvek jednostranných akcií, ktoré by mohli situáciu ďalej vyostriť," uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa .

Hovorca amerického ministerstva zahraničia vyjadril znepokojenie nad udalosťami v Jeruzaleme a zároveň zdôraznil, že Izrael má právo sa pred útokmi brániť. "Odsudzujeme odpaľovanie rakiet z Libanonu a Gazy... a uznávame legitímne právo Izraela brániť sa proti všetkým formám agresie," povedal.

"V období náboženských sviatkov Francúzsko vyzýva všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a vyhli sa akýmkoľvek akciám, ktoré by mohli prispieť k eskalácii násilia," uviedla francúzska diplomacia.

Vo štvrtok skoro ráno palestínski radikáli z Pásma Gazy opäť odpálili rakety na juh Izraela. Podľa izraelskej armády ich bolo sedem a všetky explodovali ešte vo vzduchu.

Napätie medzi Palestínčanmi a izraelskými úradmi zosilnelo po stredajších stretoch medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi pri mešite Al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme. Polícia v noci na stredu prenikla do mešity a následne pozatýkala 350 osôb. Pri zásahu bolo zranených najmenej 12 Palestínčanov. Ďalší zásah polícia vykonala v noci na štvrtok, podľa Červeného polmesiaca utrpelo zranenie ďalších šesť Palestínčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok