Nie sme v zoo, sťažujú sa sexuálne pracovníčky z Red Light District. Amsterdam im nastavil nové pravidlá

ta3/Soňa Búranová
8.4.2023 00:00

Sexuálne pracovníčky protestujú proti novým nariadeniam Amsterdamu. Holandské mesto sa totiž snaží zmierniť bujarý turizmus vo svojej neslávne známej štvrti Red Light District (Štvrť červených svetiel), ktorá je známa prostitúciou a sexuálnymi podnikmi, ako sú sexshopy, striptízové kluby a divadlá pre dospelých.

Nie sme v zoo, sťažujú sa sexuálne pracovníčky z Red Light District. Amsterdam im nastavil nové pravidlá
Profimedia

Pravidlá na úkor bezpečia

Nemenovaná koordinátorka Informačného centra prostitúcie (PIC), organizácie so sídlom v Amsterdame, ktorá poskytuje informácie a vzdelávanie o sexuálnej práci, tvrdí, že skrátené hodiny ovplyvnia najmä transrodovú komunitu. Mnohí klienti, ktorí prichádzajú medzi 3:00 a 6:00, žiadajú práve transrodové sexuálne pracovníčky. 

Taktiež spomenula bezpečný návrat sexuálnych pracovníčok domov. "Ak cestujete domov o tretej hodine ráno, najmä ak je všetko zatvorené, potom ste ako sexuálna pracovníčka viac zraniteľná. Náš príjem je zvyčajne peňažný. Takže v tom čase ráno by sme mohli cestovať s veľkou hotovosťou. Ak v uliciach nie je veľa ľudí, dáva to príležitosť tým, ktorí by nám chceli ublížiť," argumentovala.

Na pozadí nového skráteného pracovného času je samostatný tlak mestského zastupiteľstva na zatvorenie prevádzok s výkladmi a premiestnenie sexuálnych pracovníčok do erotického centra, ktoré sa nachádza mimo Amsterdamu. Protest, ktorý sexuálne pracovníčky organizovali, prerušil vo štvrtok 30. marca zasadnutie mestskej rady, na ktorej sa rokovalo o možnostiach umiestnenia navrhovaného centra.

Demonštranti v maskách odovzdali amsterdamskej starostke Femke Halsemovej petíciu podpísanú 266 sexuálnymi pracovníčkami, ktorá žiadala už spomínané posilnené hliadky polície v Red Light Districte namiesto skrátenia pracovných hodín a presunu týchto žien do erotického centra.

Halsemová už skôr uviedla, že niektorí návštevníci vidia sexuálne pracovníčky v oknách len ako turistickú atrakciu. Argumentovala tým, že erotické centrum zníži tlak na túto štvrť mesta a vytvorí miesto, kde môžu tieto ženy bezpečne a nerušene pracovať. Sexuálne pracovníčky oponujú.

Red Light United tvrdí, že erotické centrum by mohlo vytvoriť prostredie pre väčšiu kriminalitu a nevhodné správanie. "Prínosom práce za oknom je, že je viditeľná a vy sa cítite bezpečnejšie. V erotickom centre nemáte rovnaký pocit, pretože ste zatvorení v budove," povedala koordinátorka PIC.

"Ak presuniete Red Light District, získate koncentrovanejšie správanie v oblasti, ktorú tiež nemožno monitorovať a nie je predmetom verejnej kontroly," dodala. Zároveň vyzdvihla prácu týchto žien a nielen ich vzájomnú pomoc, ale aj pomoc Holanďanov. 

"Jednou z vecí, ktoré sú také skvelé na práci sexuálnej pracovníčky v Amsterdame je to, že keď ľudia vytiahnu fotoaparáty a pokúsia sa fotiť, nepomáhajú len sexuálne pracovníčky, ale aj miestna komunita," vysvetlila. "Holanďania sa ľuďom neboja povedať, aby sa správali tak, ako sa majú správať."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok