Nie sme v zoo, sťažujú sa sexuálne pracovníčky z Red Light District. Amsterdam im nastavil nové pravidlá

ta3/Soňa Búranová
8.4.2023 00:00

Sexuálne pracovníčky protestujú proti novým nariadeniam Amsterdamu. Holandské mesto sa totiž snaží zmierniť bujarý turizmus vo svojej neslávne známej štvrti Red Light District (Štvrť červených svetiel), ktorá je známa prostitúciou a sexuálnymi podnikmi, ako sú sexshopy, striptízové kluby a divadlá pre dospelých.

Málo času na zárobok

Nové pravidlá pre osoby pracujúce v sexbiznise vstúpili do platnosti 1. apríla 2023. Úrady vyžadujú, aby amsterdamské podniky poskytujúce sexuálne služby zavreli svoje brány o 3:00 namiesto o 6:00 ráno. Cieľom je eliminovať obťažujúce správanie ľudí, ktorí danú štvrť navštevujú, a taktiež dosiahnuť zníženie kriminality, vysvetľuje CNN.

Sexuálne pracovníčky sa bránia, že nové pravidlá drasticky ovplyvnia ich zárobky. Okná, v ktorých pracujú, si totiž musia prenajímať, a po službe si musia zaplatiť taxík, aby sa dostali bezpečne domov. "Väčšina robotníkov začína pracovať po polnoci alebo o jednej hodine ráno, keď sa bary začnú zatvárať," povedala pre CNN bývalá sexuálna pracovníčka, ktorá odmietla byť menovaná. "Teraz máte možno dve hodiny na to, aby ste zarobili nejaké peniaze, čo je málo."

V meste žije 13 rokov a vedie odborovú organizáciu Red Light United pre ženy, ktoré môžu turisti a návštevníci danej časti mesta vidieť v oknách výkladov. Odbory spísali petíciu, ktorá namiesto skrátenia otváracích hodín žiadala viac policajtov hliadkujúcich v uliciach. Taktiež nesúhlasia s presťahovaním podnikov mimo mesta do navrhovaného "erotického centra".

Niekoľko sexuálnych pracovníčok pre CNN uviedlo, že takéto reformy zväčšujú stigmu, a sú presvedčené, že sú nespravodlivo diskriminované. Považujú sa za obetné baránky v problémoch mesta s masovým turizmom. Hovorca zástupcu amsterdamského primátora Sofyana Mbarkiho povedal, že balík opatrení je navrhnutý tak, aby udržal mesto obývateľné. "Teraz si musíme zvoliť obmedzenia namiesto nezodpovedného rastu," argumentoval.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok