Tak takto?!: Hlas je pre Smer najprirodzenejším partnerom, tvrdí Mažgút

ta3/Patrik Mindžák
5.4.2023 14:19

Kedysi spoločne v jednej strane. V roku 2012 suverénne ovládli voľby a po zisku 44 percent vo voľbách vládli štyri roky sami. Po voľbách 2020 už každý samostatne. Hlas a Smer dominujú prieskumom verejnej mienky. Bijú sa o toho istého ľavicového voliča. V posledných prieskumoch však Hlasu dochádza dych a Robert Fico pôsobí ako v najlepších rokoch - stráca však koaličný potenciál. Ako to dopadne? Kto vyhrá voľby a kto zostaví vládu? Uvidíme Fica a Pellegriniho spoločne v jednej vláde? V relácii Tak takto?! o tom rozprávali Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD) a Ján Mažgút (Smer-SD).

20230405_taktakto_3.jpg
TA3

"Zo strany Smer sme odišli, lebo sme chceli ľuďom ponúknuť novú politiku, aby mali nádej, že sociálna demokracia vie byť vo vláde. Je garantom, že sa ľudia na Slovensku budú mať lepšie," povedal Šutaj-Eštok. Čo sa týka klesajúcich preferencií, nerobí si z toho ťažkú hlavu, "na konci dňa" sa ukáže, ako sa voliči rozhodli.

Mažgút priznal, že Hlas je pre Smer najprirodzenejším partnerom, chceli by s nimi vytvoriť sociálnodemokratickú koalíciu. Šutaj-Eštok hovorí o ľuďoch ako partneroch. Potvrdil, že nebudú spolupracovať so stranami Kotlebovci-ĽSNS, OĽANO a Demokrati. Konkrétne potencionálne spolupráce však komentovať nechcel.

Výsledky brannobezpečnostného výboru Hlas neprekvapili, nečudujú sa, že sa prišlo s iným zistením, ktoré nesúviselo s ministrom vnútra Mikulcom a jeho kauzou. Na druhej strane je Šutaj-Eštok rád, že prezidentka Zuzana Čaputová už aspoň premýšľa o vymenovaní úradníckej vlády. "My jej však podporu nevyslovíme, ale bude to lepšie ako títo babráci, čo tu teraz sú."

Mažgút k tejto téme povedal, že "oni (pozn. red: vláda) ani nerobia a aj tak robia chyby". Podporu by úradníckej vláde udelili len v prípade, ak by súhlasili so skrátením termínu predčasných volieb do konca júna.

Celú reláciu Tak takto?! s Jánom Mažgútom a Matúšom Šutajom-Eštokom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok