Chránite deti pred hrozbami sociálnych sietí? Poriadne to robí len 5 % rodičov

ta3/Henrieta Mihalková
10.4.2023 06:00

Ak sa spýtate odborníkov, či na deti číha viac nástrah na ulici alebo internete, v odpovedi sa zhodnú. Level rizík však závisí od rodičov. Technologické firmy dnes ponúkajú viacero možností, ako okresať nástrahy sociálnych sietí, napríklad aj pretriasaného TikToku. Podľa expertov by sa však pred nastavením mantinelov mali rodičia najskôr pozrieť na to, koľko času držia mobil v ruke oni a limity nastavovať po dohode spolu s deťmi.

Chránite deti pred hrozbami sociálnych sietí? Poriadne to robí len 5 % rodičov
Profimedia

Celosvetovo najpopulárnejšou sociálnou sieťou s viac ako 2,9 miliardami používateľov mesačne bol v januári 2023 Facebook. Na Slovensku bolo podľa portálu dataportal.com v januári 5,33 milióna používateľov internetu a 4,16 milióna používateľov sociálnych sietí. Prieskum z marca 2022 ukázal, že produkt Zuckerbergerovej spoločnosti Meta, teda Facebook, využívalo 77 % slovenskej populácie. Nasledoval ho YouTube (76 %), za ním sa umiestnila sociálna sieť Instagram (42 %), potom TikTok (18 %) a prvú päťku uzatváral Pokec (16 %).

Najviac používateľov sociálnych sietí na Slovensku bolo v roku 2022 podľa údajov agentúry Go4insight vo vekovej kategórii do 26 rokov. Táto skupina slovenských používateľov, ktorá navštívila aplikáciu niekoľkokrát denne, predstavovala až 81 %. 

Podľahli TikToku

Registrácia na väčšinu sociálnych sietí je povolená od 13 rokov. Súhlas so spracovaním osobných údajov dávajú až do veku 16 rokov dieťaťu rodičia. Teoreticky by to mal byť teda rodič, kto dieťaťu umožní registrovať sa na sociálne siete. Riaditeľka organizácie DigiQ Andrea Cox upozorňuje, že hoci zákon hovorí jedno, realita je iná. "Vieme, že deti tento jednoduchý paragraf obchádzajú tým, že stlačia "Áno, mám viac ako 16 rokov" a súhlasia za rodiča," pripomína.

V mediálnom priestore v poslednom období najviac rezonuje čínska sociálna sieť TikTok. Obľúbená je najmä pre svoje krátke vtipné videá či výzvy, ktorých vytváraním či zdieľaním používatelia až príliš pozývajú do svojho súkromia. Americký Kongres si predvolal v marci 2023 jej šéfa pre podozrenia, že aplikácia postupuje údaje amerických užívateľov čínskej vláde. TikTok to odmieta. Navyše, v týždni pred Veľkou nocou dostal od britských úradov za zneužitie údajov o deťoch pokutu 12,7 miliónov libier. K roku 2023 bolo na TikToku zaregistrovaných viac ako 1,2 milióna účtov zo Slovenska. 

Milan (43), ktorý žije s partnerkou a dvomi deťmi (13, 12) neďaleko Trenčína, považuje za najnebezpečnejšiu sieť pre deti jednoznačne TikTok. Problém nevidí v samotnej sociálnej sieti, ale v obsahu, ktorý určujú influenceri. Sám je pritom na ňom registrovaný. "V poslednom období ma najviac zarazil živý prenos zo základnej školy, kde dievčatá plnili na vyučovacej hodine rôzne úlohy, ktoré dostávali práve cez TikTok," opísal.

Deti sa pochvália

V štvorčlennej rodine rozhodujú o tom, aké médiá používajú deti, spolu s partnerkou. Obozretnejší zostali najmä po tom, ako si u syna všimli rozvíjajúcu sa závislosť od počítačovej hry Fortnite. Museli mu ju zakázať. Priznáva, že v láske ho príliš nemajú ani deti známych. Keď sa viac zorientoval v správe detských sietí, odporučil aj im, ako mať online svet detí pod dohľadom. "Veľmi veľa rodičov nemá predstavu, čo dáva deťom do ruky, pretože sami sa v sociálnych sieťach strácajú," povedal.

Na nedostatočnú edukáciu o nástrahách sociálnych sietí upozorňuje aj technologický novinár Ondrej Macko. Štatistiky podľa neho hovoria o tom, že takmer polovicu detí na Slovensku rodičia na sociálnych sieťach neriadia. "Len päť percent je takých rodičov, pri ktorých sú deti tak chránené, ako by v online priestore mali byť," hovorí. Za kratší koniec podľa neho v ochrane detí pred nástrahami internetu ťahá aj štát.

Prezrádzať svoje osobné údaje na sociálnych sieťach sú podľa Macka viac náchylnejšie dievčatá ako chlapci. Deti sa radi pochvália úspechmi svojich rodičov - či už ide o nové auto, dovolenku, alebo smartfón. "Okolie foteného predmetu býva najdôležitejšie pre ľudí, ktorí hľadajú, čo zneužiť. Je možné rozpoznať, kde dieťa býva, z akých sociálnych pomerov pochádza, ako vyzerajú rodičia, kde sú zamestnaní a podobne. Z informácií zo sociálnych sietí, sa dá poskladať celý príbeh rodiny," upozorňuje šéfredaktor časopisu TOUCHIT.

Rodičovské mantinely

Riziko predstavujú nielen samotná bezpečnosť na sociálnych sieťach, ale aj neukočírovaný čas pred obrazovkou smartfónu. Údaje zo Slovenska sú podľa Macka strašidelné. "Na sociálnych sieťach je okolo 80 % detí. Bežné dieťa tam prežije, podľa toho čo som zisťoval, asi štyri hodiny denne. To je polovica vyučovania," hovorí.

Google

Nástrahy na sociálnych sieťach dnes už zmierňujú produkty viacerých technologických gigantov. Google ponúka aplikáciu Family Link, dostupnú pre operačný systém Android aj iOS. Ako prvý krok je potrebné si stiahnuť do smartfónu aplikáciu Family Link pre rodičov a do zariadenia dieťaťa Family Link pre deti a tínedžerov. Nielen rodič, ale aj dieťa musí mať vytvorený Google účet s dátumom narodenia, ktorý spáruje s rodičovským účtom. Aplikácia umožňuje spravovať viac ako jedno zariadenie. "Gmail od Google je pre deti ľahko použiteľný. Tam sa toho veľa nestane. Útočiť dnes cez mail? Síce sa to robievalo, ale nie je to primárna forma," hovorí Macko.

Aj Milan s partnerkou určujú digitálne pravidlá deťom na diaľku z vlastného zariadenia cez Family Link. Milanova partnerka hovorí, že staršiemu synovi každý večer kontroluje obsah správ. Ak sa jej niektorá nezdá v poriadku, odkomunikuje s ním jej obsah. "Spýtam sa ho, prečo takto správu formuloval a niekoho napríklad hanlivo oslovil. Argumentujem mu, prečo by tak nemal písať," vysvetľuje a pokračuje, že spätnou väzbou sa ho snaží učiť zdvorilostne komunikovať. Synom rodičovská kontrola neprekáža. "Vždy mu poviem, že som si čítala jeho správy. Mykne plecom, je s tým stotožnený," hovorí.

Milan s partnerkou nastavili staršiemu synovi v rámci rodičovskej kontroly limit 10 minút na TikToku na deň. Aplikácia Family Link totiž počas dňa zrátava minúty prezerania videí. Ak limit prekročia, na sociálnu sieť sa už nedostanú. Trinásťročný syn však našiel spôsob, ako si čas na sociálnej sieti predĺžiť. Tiktokové videá sleduje cez inú sociálnu sieť, ktorá podporuje ich zobrazovanie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok