Chránite deti pred hrozbami sociálnych sietí? Poriadne to robí len 5 % rodičov

ta3/Henrieta Mihalková
10.4.2023 06:00

Ak sa spýtate odborníkov, či na deti číha viac nástrah na ulici alebo internete, v odpovedi sa zhodnú. Level rizík však závisí od rodičov. Technologické firmy dnes ponúkajú viacero možností, ako okresať nástrahy sociálnych sietí, napríklad aj pretriasaného TikToku. Podľa expertov by sa však pred nastavením mantinelov mali rodičia najskôr pozrieť na to, koľko času držia mobil v ruke oni a limity nastavovať po dohode spolu s deťmi.

Chránite deti pred hrozbami sociálnych sietí? Poriadne to robí len 5 % rodičov
Profimedia

Eset

Pre Android Google vyvinula program aj firma Eset. "Funguje tak, že máte prehľad na vašom telefóne o tom, čo to dieťa robí na svojom telefóne a aké stránky navštívilo," vysvetľuje Macko s tým, že je možné filtrovať oblasti, ktoré počas používania internetu dieťa navštíviť nesmie, napríklad erotika, násilie či zbrane. Rodič môže mať s programom tiež istotu, že dieťa sa nachádza tam, kde telefón. "Viete mu napísať takú správu, ktorú sa nedá nevšimnúť si - Už poď domov, čakáme ťa. Dieťa musí odkliknúť, že si správu prečítalo. Je to nevyhnutné, aby si správu prečítalo, inak sa s telefónom nedá nič robiť," vysvetlil novinár. 

V programe je podľa Macka aj ochrana pre sociálne siete. Rodič môže mať informáciu, kto sú Priatelia dieťaťa a aj "priatelia mojich priateľov". Môžu o vás vedieť veľa, aj keď ich nepoznáte. "Chcel by som určite vedieť o tom, kto sú Priatelia dieťaťa a o čom s nimi komunikuje. Je to bližší vzťah ako v rámci rodiny počas tých štyroch hodín. Rodičia s nimi nestrávia niekedy ani polovicu času," hovorí.

YouTube

YouTube je celosvetovo druhou najobľúbenejšou sociálnou sieťou a používa ju až 2,5 miliardy ľudí. Možností rodičovskej kontroly je v prípade YouTube viacero - cez YouTube Kids, cez nastavenia služby YouTube pripojeného účtu dieťaťa, alebo cez Family Link. Rodičovská kontrola okrem iného umožňuje:

  • blokovanie alebo zdieľanie obsahu,
  • kontrolu histórie prezerania,
  • vypnúť vyhľadávanie,
  • vymazať históriu,
  • vypnúť automatické prehrávanie.

Digitálna pohoda

Macko aj Cox odporúčajú sledovať v smartfónoch detí aplikáciu Digitálna pohoda. "Niektoré dieťa si vyžaduje komunikáciu alebo rodičovskú zámku oveľa dlhšie. S čím súhlasím, je sledovanie "Digitálnej pohody", čiže nastavenie používania mobilného telefónu vo večerných hodinách aj vo vyššom veku. Niekedy je telefón príťažlivejší ako zhodnotenie situácie, ktoré by bolo prospešné napríklad pre spánok," hovorí odborníčka.

Odporúčania na záver

Andrex Cox odporúča nastaviť limity na sociálnych sieťach po dohode s deťmi. Mať s nimi partnerskú dohodu a byť nasledovaniahodným vzorom. "Je dôležité pýtať sa, prečo chce mať prístup k aplikácii dlhšie, prečo ju chce mať povolenú, prečo nie. Rodičovská zámka by mala byť dôvodom rozprávať sa o technologických témach. Cez to nám deti ukazujú, čo je pre ne dôležité a aj nás cez to učia," hovorí odborníčka. 

Odporúča:

1. Spýtať sa dieťaťa, ako používa zariadenia.
2. Pochopiť, prečo chce robiť aktivitu na smartfóne.
3. Poprosiť dieťa o spätnú väzbu - či je rodič dobrým vzorom používania technológií.
4. Nastaviť čas spolu s dieťaťom s ohľadom na školu, prázdniny, krúžky, povinnosti doma.

Milana desí, že deti považujú obsah z TikToku za reálny a influencerom, pre ktorých je tvorba obsahu biznisom, veria. Pripúšťa, že deti pred nástrahami sociálnych sietí na 100 percent neochránia, no ani to celkom nechcú. Rozumejú, že sociálne médiá patria k miléniu, v ktorom deti vyrastajú. Navyše, dohľadať si obsah napríklad aj z YouTube niekedy žiadajú aj pedagógovia v škole.

dieťa sociálne siete nástrahy Profimedia
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok