ROZHOVOR: Limitujete deťom TikTok? Vysvetlite im dôvody a zrkadlo nastavte aj sebe, hovorí expertka

ta3/Henrieta Mihalková
10.4.2023 00:00

Presexualizované prezývky, fotografie, ale aj obsah na účtoch detských používateľov. Riaditeľka organizácie DigiQ Andrea Cox hovorí, že firmy, ktoré vlastnia sociálne siete, nenakladajú dostatok prostriedkov na to, aby ochránili deti v digitálnom priestore. O tom, ako sa s nimi rozprávať o nástrahách internetu a dokedy je ešte vhodné kontrolovať potomkovi profil, odpovedala v rozhovore.

ROZHOVOR: Limitujete deťom TikTok? Vysvetlite im dôvody a zrkadlo nastavte aj sebe, hovorí expertka
Profimedia (ilu)

V rozhovore sa dozviete:

  • aké štyri skupiny rizík číhajú na deti v online priestore,
  • dokedy deťom spravovať profil na sociálnej sieti,
  • prečo si vyžiadať od dieťaťa spätnú väzbu,
  • ako často meniť deťom limity na sociálne siete,
  • či sa pýtať, o ktoré aplikácie má dieťa záujem.

Kde na deti číha viac nástrah - vonku v uliciach alebo na sociálnych sieťach a internete celkovo? Aký z toho máte pocit?

Som presvedčená, že na deti číha oveľa viac nástrah na internete ako na ulici. Dôvodov je veľa. Jeden z nich je, že na ulici sme viditeľní, vidia nás mnohí. Pridáva sa k tomu tlak spoločnosti. Ľudia si uvedomujú, že čokoľvek spravia, bude hodnotené očami spoločenských noriem. Dôvodom, prečo sa ľudia správajú na ulici slušnejšie, je jednoznačne to, že sme tam identifikovateľní. Na internete to nie je také zrejmé. Ľudia si neuvedomujú, že existuje nejaká digitálna stopa. Anonymita nám dáva pocit, že môžeme robiť čokoľvek, a to vytvára prostredie bezpečnosti, resp. nebezpečnosti pre dieťa.

Čo si máme predstaviť pod hrozbami, ktoré číhajú na sociálnych sieťach na deti?

Odborníci rozdelili riziká do štyroch oblastí. Prvá je nevyžiadaný kontakt. Druhá je obsah, ktorý je nevhodný pre dieťa z hľadiska veku. Tretia je správanie - či moje dieťa ubližuje alebo jemu niekto ubližuje, alebo či som svedkom alebo zástancom toho, komu sa ubližuje online. Štvrté riziko vyplýva z hľadiska nášho spotrebiteľského správania. Sú to všetky kontrakty, do ktorých vstupujeme vedome alebo nevedome, tým, že používame služby online. Dieťa si otvorí účet na sociálnej sieti a automaticky vstupuje do obchodného vzťahu a nie vždy si to uvedomuje, patria sem napríklad marketingové hacky, ale aj algoritmy sociálnych sietí, ktoré sú nastavené tak, aby človek zostával na sieti čo najdlhšie.

Na ktorých sieťach a platformách je to najkritickejšie? Vieme na niektorú sieť poukázať?

Nevhodné video pre dieťa vo veku 10 rokov, ktoré obsahuje 15-sekundovú sexuálnu explicitnú scénu je oveľa horšie, ako keď dieťa pozerá hodinu recepty alebo hacky na cvičenie. Určite je nesprávne pokiaľ je algorizmus sociálnych sietí nastavený tak, aby neustále udržiaval pozornosť dieťaťa na sociálnej sieti. Je to o obsahu. Všetci vám povedia, že TikTok je najnebezpečnejší. Posledných päť rokov mal veľmi silný vplyv na naše deti. 

Všeobecnú kritiku by som smerovala k tomu, že zdroje, ktoré majú k dispozícii, nevyužívajú na to, aby angažovali umelú inteligenciu a automaticky blokovala účty používateľov mladších ako 13 rokov. Rozumiem, že môžu povedať, že technológia v tejto chvíli nie je ešte taká dokonalá, ale umelá inteligencia určite dokáže rozpoznať či ide o osemročné dieťa, alebo 12-ročné dieťa. Znaky toho, čo dieťa sleduje v takom veku sú jasne rozpoznateľné. 

Veľký problém s nástrahami sociálnych sietí je aj v marginalizovaných rómskych skupinách, kde je ešte stále veľmi populárny Facebook. Používajú presexualizované mená, fotky, obsahy. Som si 100-percentne istá, že keby bol väčší záujem nedovoliť účty pod 13 rokov, dokázali by to spraviť. 

Ktoré nástroje v rámci rodičovskej kontroly môžu byť rodičom užitočné?

Rozhovor, rozhovor, rozhovor! Rodičovská zámka je dobrá, no každé dieťa je individuálne. To, či rodič nastaví rodičovskú zámku, či dieťa dostane telefón, či má vlastný účet, alebo sa prihlasuje na Youtube cez účet rodiča, je veľmi silne individuálne a závisí to od aktuálneho veku a stavu vývinu dieťa. Nemôžeme povedať, že "ak dieťa dostane mobil v 10. roku, tak odporúčame toto". Rodičovská zámka je dobrá cesta, ako začiatok na rozhovor. V momente, ako ju rodičia nastavujú, je dôležité sa rozprávať - "Pozri sa, chcem ti povoliť túto aplikáciu, je to ok? Aká iná aplikácia by bola pre teba dôležitá?". 

Je dôležité pýtať sa, prečo chce mať prístup k aplikácii dlhšie, prečo ju chce mať povolenú, prečo nie. Rodičovská zámka by mala byť dôvodom rozprávať sa o technologických témach. Cez to nám deti ukazujú, čo je pre ne dôležité a aj nás cez to učia.

Andrea Cox je riaditeľkou organizácie DigiQ a zodpovedá za jej chod. DigiQ sa venuje popularizácii internetovej bezpečnosti detí, dezinformáciám a falošným správam, a rovnako aj etike a zodpovednosti v online priestore.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok