ROZHOVOR: Limitujete deťom TikTok? Vysvetlite im dôvody a zrkadlo nastavte aj sebe, hovorí expertka

ta3/Henrieta Mihalková
10.4.2023 00:00

Presexualizované prezývky, fotografie, ale aj obsah na účtoch detských používateľov. Riaditeľka organizácie DigiQ Andrea Cox hovorí, že firmy, ktoré vlastnia sociálne siete, nenakladajú dostatok prostriedkov na to, aby ochránili deti v digitálnom priestore. O tom, ako sa s nimi rozprávať o nástrahách internetu a dokedy je ešte vhodné kontrolovať potomkovi profil, odpovedala v rozhovore.

ROZHOVOR: Limitujete deťom TikTok? Vysvetlite im dôvody a zrkadlo nastavte aj sebe, hovorí expertka
Profimedia (ilu)

Dieťa je najlepší hacker. V tom momente, ako existuje rodičovská zámka, existuje na internete návod na to, ako ju prekonať. Deti posúvajú hranice. Od odborníkov z tejto oblasti počúvame tipy, ako deti prekonávajú rodičovské zámky. Myslím si, že to nechce docieliť žiaden rodič. Na to, aby si dieťa zvýšilo svoje zručnosti v kódovaní alebo v prekonávaní technologických prekážok je to výborné. V prvom rade chce mať rodič dôveru, že to, ako to nastavil spolu s dieťaťom, je prospešné pre zdravý vývin dieťaťa.

V ktorom roku by sa mal rodič stiahnuť z kontrolovania profilu dieťaťa a byť už len jeho "priateľom na Facebooku"?

Proces individuácie prebieha počas celého obdobia vývinu, avšak okolo 13. roku spočíva hlavne v presmerovaní sociálnych vzorov z rodičov (najmä) na rovesníkov. Vtedy je už možné mať aj účet na sociálnych sieťach. Na Slovensku platí zákon o ochrane osobných údajov. Obsahuje paragraf, ktorý hovorí o rodičovskom súhlase. Na Slovensku to máme nastavené tak, že až do 16 rokov dieťaťa je rodič ten, kto dáva súhlas so spracovaním osobných údajov dieťaťa. Aj keď má dieťa občiansky preukaz, ale ešte stále nemá 16 rokov, musí so založením účtu súhlasiť rodič. Tak je nastavený zákon, realita je ale iná. Vieme, že deti tento jednoduchý paragraf obchádzajú tým, že stlačia "Áno, mám viac ako 16 rokov" a súhlasia za rodiča. 

Niektoré dieťa si vyžaduje komunikáciu alebo rodičovskú zámku oveľa dlhšie. S čím súhlasím, je sledovanie "Digitálnej pohody", čiže nastavenie používania mobilného telefónu vo večerných hodinách aj vo vyššom veku. Niekedy je telefón príťažlivejší ako zhodnotenie situácie, ktoré by bolo prospešné napríklad pre spánok. Dieťa bude radšej v kontakte s niekým, bude sledovať Youtube alebo videá na TikToku ako spať. V tomto prípade by som pokojne nastavovala Digitálnu pohodu do vyššieho veku.

Dnes už každé zariadenie má defaultné nastavenie toho, koľko minút sa dá používať aplikácia alebo telefón. Dá sa nastaviť tak, že človeku akoby ťukne "už si tam dlho a mal by si zatvoriť aplikáciu". Niekto, kto má silnú vôľu, aplikáciu zatvorí. Deti to, samozrejme, to v sebe ešte nemajú. Je vhodné nastaviť to tak, aby sa aplikácia vypla a neotvorí ju do nasledujúceho dňa. Iní odborníci s tým možno budú nesúhlasiť, no odporučila by som to používať aj v neskoršom teen veku. 

Skúsme si to na záver zhrnúť. Ako by mali rodičia komunikovať a čo deťom nastaviť, aby sa bezpečne pohybovali v online priestore? 

V prvom rade nastaviť všetko po dohode s deťmi. Mať partnerskú dohodu a ísť dobrým vzorom. Ak sa rozprávame o používaní technológií, po prvé - spýtať sa dieťaťa, ako používa zariadenia. Či je pre dieťa dôležité, aby mohlo hrať hry, lebo ich hrá s kamarátmi, alebo je zanietený FIFA hráč. Po druhé - potrebujeme pochopiť, prečo chcú online aktivitu robiť. Tretia vec - poprosiť dieťa, aby dalo rodičovi spätnú väzbu na to, či je dobrým vzorom pri používaní technológií a internetu. Ak dieťa vidí rodiča neustále na telefóne, nedostáva nasledovaniahodné vzory. V rodine by mal byť jeden meter na používanie technológií.

Po štvrté, skúsiť sa dohodnúť na pravidlách spoločne. Nastaviť čas spolu s dieťaťom. Zhodnotiť, aký má školský rozvrh, aké má krúžky, povinnosti v domácnosti, či ho chceme podporovať, aby chodilo von s kamarátmi. Nastaviť čas spolu s dieťaťom a pravidelne ho prehodnocovať. To, čo platí v apríli - deti majú písomky, neplatí v auguste. Každého polroka treba prehodnotiť pravidlá. Deti sa vyvíjajú. Niektoré aplikácie ich prestanú baviť.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok