Húfnice bez GPS, HIMARS s obmedzeným dostrelom. Prečo USA posielajú Ukrajine modifikované zbrane?

ta3/dp
3.4.2023 06:00

Húfnice bez systémov GPS, raketomety obmedzené na krátky dosah: USA posielajú Ukrajine zbrane s kritickými obmedzeniami. Pozorovatelia tvrdia, že americkí predstavitelia sa snažia vyhnúť konfrontácii s Ruskom.

Húfnice bez GPS, HIMARS s obmedzeným dostrelom. Prečo USA posielajú Ukrajine modifikované zbrane?
TASR/AP

Iná situácia je s odpaľovacími systémami HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) v USA, ktoré Ukrajina od leta úspešne využíva na presné zásahy hlboko za frontovou líniou. Spojené štáty dodávajú rakety s dosahom približne 80 kilometrov, ale nie oveľa výkonnejšie rakety armádneho taktického raketového systému, ktoré môžu zasiahnuť ciele vzdialené až 300 kilometrov.

Wall Street Journal uviedol, že Spojené štáty pred dodaním upravili tieto raketomety tak, aby nebolo možné odpaľovať rakety s dlhším doletom – aj keď by si ich Ukrajina mohla zaobstarať na globálnom trhu. Noviny citovali anonymný zdroj z americkej vlády, ktorý uviedol, že rozhodnutie bolo prijaté s cieľom znížiť riziko eskalácie patovej situácie medzi Spojenými štátmi a Ruskom. 

Rusko to označilo za červenú čiaru

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová v septembri uviedla, že rakety dlhého doletu budú "červenou čiarou". Gressel uviedol, že technické obmedzenia môžu byť na odpaľovacích zariadeniach HIMARS zrušené, ak sa tak Spojené štáty rozhodnú urobiť.

Stephen Blank, vedúci pracovník Výskumného inštitútu zahraničnej politiky, ktorý sa špecializuje na Rusko a bývalý profesor na Inštitúte strategických štúdií US Army War College, povesal, že obmedzenia zbraňových systémov súviseli s obavami, že by "Rusko mohlo konflikt eskalovať". Blank však povedal, že takéto obavy považuje za prehnané.

"Myslím si, že sa príliš bojíme eskalácie zo strany Ruska," povedal Blank. "Nechápem, prečo by malo byť ruské územie vylúčené z ukrajinských úderov. Rusko začalo túto vojnu a zničilo Ukrajinu." Na bojovom poli Blank povedal, že vidí "významný rozdiel" v tom, že Rusko môže sústrediť svoju vojenskú techniku na hraniciach s Ukrajinou a "páliť podľa svojej vôle" bez obáv z protiútoku. "Ak by to už nemohli robiť," povedal Blank, "bola by to pre Ukrajinu veľká výhoda." 

Medzinárodní spojenci im začiatkom roku 2023 prisľúbili Ukrajine rakety s doletom 150 kilometrov. Minister obrany Oleksij Reznikov vtedy povedal, že Ukrajina sa zaviaže, že ich nebude odpaľovať na ruské územie. To sa však netýkalo oblastí okupovaných Ruskom.

Blank povedal, že spojenci Ukrajiny v Európe sú viac znepokojení ako predstavitelia USA. Povedal, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa snažila zachovať jednotu NATO, a preto berie takéto obavy do úvahy. Aliancia viackrát zdôraznila, že nie je súčasťou vojny a nenechá sa do nej zatiahnuť. Gressel si tiež nemyslí, že by sa NATO malo angažovať priamo. Povedal, že vojna je "príliš zložitá a príliš chaotická na to, aby bola mikromanažovaná".

"Toto len signalizuje Putinovi, že má istú šancu vyhrať vojnu tým, že si ju odsedí," povedal Gressel. "Akékoľvek obmedzenie dodávok západných zbraní je pre neho signálom, že to nemyslíme vážne."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok