Chystáme kroky, ktoré priblížia víťazstvo Ukrajiny, vyhlásil Zelenskyj

ta3 ČTK
30.3.2023 23:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v štvrtok večer v pravidelnom prejave na sociálnych sieťach uviedol, že Kyjev chystá kroky, ktoré priblížia víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom, trvajúce už dlhšie ako rok.

rgfv
TASR/AP

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v stredu povedal estónskym novinárom, že ukrajinské vojská by mohli prejsť do protiofenzívy v apríli alebo máji, až na to nastanú výhodnejšie podmienky z hľadiska počasia.

"Ukrajina prežila najhoršie dni vo februári. Vydržali sme aj túto zimu. Za týmito slovami sa skrýva obrovské úsilie. Prečkali sme minuloročnú jar, ktorá zmenila priebeh tejto vojny v prospech našej obrany," povedal Zelenskyj v narážke na stiahnutie ruských vojsk od Kyjeva z minuloročnej jari. "Pripravujeme naše ďalšie kroky, naše aktívne konanie. Chystáme sa priblížiť naše víťazstvo," vyhlásil podľa serveru RBK-Ukrajina.

Ukrajina podľa prezidentových slov začala prípravy na budúce víťazstvo. Na ukrajinskom území nezostane ani jediná ruská stopa a všetci vinníci strašných zločinov budú potrestaní, prisľúbil prezident.

"Ukrajina zvíťazí na fronte. Ukrajina zvíťazí v rekonštrukcii. Ukrajina zvíťazí v návrate spravodlivosti. Nenecháme žiadnu stopu Ruska na našej krajine. A tiež nenecháme ani jedného nepriateľa bez trestu. Pripravujeme v tejto veci novinky," povedal.

Server pripomenul, že Zelenskyj nedávno vyhlásil, že sa krajina nachádza v rozhodujúcej etape boja za nezávislosť a zvrchovanosť, a prisľúbil, že Ukrajina určite dosiahne dlhodobú bezpečnosť, slobodu a mier. Ruská agresia sa podľa hlavy štátu blíži k okamihu obratu.

Najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny rozpútal vpád ruských vojsk vlani 24. februára. Boje, ktoré si podľa odhadov vyžiadali životy státisíce vojakov a tisícov civilistov a milióny ľudí pripravili o domov, pokračujú už 400 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok