ONLINE: Heger a Naď boli na Ukrajine. Premiér navštívil Buču, so Zelenským si pripomenuli obete

ta3/Veronika Pancuráková tasr čtk
31.3.2023 08:05

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger bol v piatok na Ukrajine, kde sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským. S Hegerom na Ukrajinu prišiel aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Štáb ta3 sledoval situáciu priamo na mieste.

21:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. 

19:06 Pozrite si vyjadrenie Eduarda Hegera o rokovaniu s ukrajinský prezidentom Volodomyrom Zelenskym.

18:57 Slovensko pomáha mapovať vojnové zločiny. Po Francúzsku sme druhou krajinou, ktorá vyslala do Buče a ďalších ukrajinských miest hneď po ich oslobodení pred rokom, misiu forenzných špecialistov (3 súdni lekári, 4 forenzní technici a 1 antropológ) pomáhať ukrajinským partnerom mapovať vojnové zločiny spáchané Ruskom na území Ukrajiny. Slovensko je jednou zo 6 členských krajín EÚ, ktoré sú súčasťou Joint Investigation Team Eurojust – ICC: orgány činné v trestnom konaní Slovenskej republiky vedú vyšetrovanie zločinov spáchaných Ruskom na území Ukrajiny. V spolupráci s mimovládnou organizáciou Liga za ľudské práva boli v štyroch slovenských mestách (Bratislava, Košice, Nitra a Michalovce) zriadené Blue Dot centrá, ktoré zaznamenávajú svedectvá ukrajinských utečencov o vojnových zločinoch spáchaných ruskými okupačnými vojskami.

17:13 Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko navrhujú obnovenie ciel a kvót na ukrajinské poľnohospodárske produkty v prípade, že prílev týchto produktov znižujúce ceny na únijných trhoch nebude možné zastaviť iným spôsobom. Premiéri týchto piatich členských krajín Európskej únie to podľa agentúry Reuters uviedli v liste adresovanom predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej. 

16:44 Estónske ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že Moskva vyhostí z Ruska jeho diplomata. Ide o odvetnú reakciu na rovnaký krok Tallinnu, ktorý nedávno vyhostil ruského diplomata. 

15:51 Ukrajina porazí ruské zlo, povedal dnes v severoukrajinskej Buči ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V meste si spoločne s delegáciami zo Slovenska, Chorvátska, Slovinska a Moldavska pripomína rok od jeho oslobodenia od ruskej okupačnej armády. Informovala o tom agentúra AFP.

"Určite vyhráme, ruské zlo padne, priamo tu na Ukrajine, a už sa nezdvihne," povedal Zelenskyj. Už skôr uviedol, že Kyjev "potrestá všetkých vinníkov" hrôz spáchaných v Buči.

14:57 Na Ukrajinu by mali v najbližších týždňoch prísť aj zvyšné stíhačky MIG-29. Pri návšteve Kyjeva to povedal minister obrany Jaroslav Naď. Ten zároveň potvrdil, že na Ukrajinu už prišiel aj systém protivzdušnej obrany Kub.

14:19 Rusko vylúčilo možnosť uzatvorenia prímeria na Ukrajine, hoci na takýto krok a obnovenie mierových rokovaní bez kladenia akýchkoľvek podmienok vyzvalo aj Bielorusko, ktoré je spojencom Moskvy. V piatok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "V kontexte Ukrajiny sa nič nemení. Špeciálna vojenská operácia pokračuje, keďže je jediným spôsobom na dosiahnutie súčasných ruských cieľov," vyhlásil Peskov. 

14:02 Poslanci maďarského parlamentu schválili v piatok návrh uznesenia, v ktorom vyzývajú všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby konali v záujme dosiahnutia mieru na Ukrajine a aby sa vyhýbali krokom, ktoré by viedli k rozšíreniu vojny. 

13:53 Takto vyzerá Buča rok po okupácii.

13:46 Heger ocenil Zelenského, ukrajinskú vládu i bežných Ukrajincov za to, že sa statočne postavili ruskej vojenskej agresii. Podľa neho na Ukrajine ide o boj za hodnoty, slobodu, ľudské práva a demokraciu. "Slobodu nesmieme nikdy brať ako samozrejmosť," upozornil Heger, podľa ktorého si Ukrajina zaslúži byť demokratická a slobodná, k čomu potrebuje podporu svojich spojencov. Zároveň je presvedčený, že Ukrajina sa má stať súčasťou Európskej únie. Svoj príhovor v angličtine zakončil Heger pozdravom v ukrajinčine: "Sláva Ukrajine! 

13:45 Ruská armáda sa pred rokom v meste Buča pri Kyjeve dopustila hrôz, ktoré nesmú ostať nepotrestané. Vyhlásil to Heger v príhovore na pietnom podujatí pri príležitosti prvého výročia udalostí v Buči. Pripomenul, že Buču navštívil už vlani spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. "Nikdy nezabudneme na cenu, ktorú Ukrajinci zaplatili," vyhlásil Heger.

13:03 O meste Buča v Kyjevskej oblasti pred rokom svet nevedel, avšak od masakry civilistov vlani na jar už naň nikto nikdy nezabudne. Na pietnej ceremónii v Buči to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Po Buči sa svet zmenil, svetu sa otvorili oči," vyhlásil Zelenskyj. Vo svojom príhovore ďalej zdôraznil, že ruské vojská na Ukrajine už viac než rok "ničia, zabíjajú a šliapu po ľudskej dôstojnosti". 

12:59 Odkaz Volodymyra Zelenského pre Slovensko.

12:44 V Buči slávnostne vyvesili ukrajinskú vlajku, mesto sa nachádza asi 40 kilometrov od Kyjeva.

vlajka ta3/Veronika Pancuráková

12:43 "Chcem vám podakovať za vašu obetu, ktorú platíte za boj za slobodu. Ukrajina si zaslúži byž demokratická a slobodná krajina. Ukrajina patrí do Európy, je súčasťou Európy a mala by byť súčasťou EÚ," vyhlásil Heger v Buči.

12:32 Zelenskyj a Heger si v Buči pripomenuli pamiatku obetí. Presne pred rokom tu našli prvé telá civilistov, ktoré vykazovali známky mučenia. "Nikdy nezabudneme na cenu, ktorú ste zaplatili. Máte našu plnú podporu, pretože stojíte na správnej strane histórie," vyhlásil Heger.

zelenskyj ta3/Veronika Pancuráková

11:45 Zelenskyj zároveň požiadal Slovensko o pomoc pri obnove niektorého zo zničených miest na Ukrajine. Mohlo by ísť o obnovu škôl či nemocníc. V tejto súvislosti uviedol, že Ukrajina privíta angažovanie sa slovenských firiem. Témou rozhovoru boli aj dezinformácie a pôsobenie propagandy Ruska na Slovensku. 

11:44 Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc Ukrajine, pričom si podľa vlastných slov uvedomuje, že to pre slovenskú vládu nie je jednoduché. Heger otvoril tému vývozu pšenice z Ukrajiny s tým, že treba nájsť spoločné riešenie, ako ju dostať do Afriky, a nie aby končila na európskom trhu a diskriminovala miestnych farmárov. Ukrajinský prezident na to reagoval, že sa bude rozprávať s obchodníkmi, aby nezneužívali situáciu.

11:27 Heger v Kyjeve absolvoval stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoze ukrajinskej pšenice aj o možnej účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny.

11:19 "Rokujeme o ďalších formách pomoci. Možnosti Slovenska už sú obmedzené, ale môžeme zohrať kľúčovú úlohu pri výrobe 155-milimetrovej munície v našich továrňach," uviedol Naď. Slovensko by mohlo byť schopné vyrábať až 150-tisíc kusov spomínaného druhu streliva. Slovensko sa podľa ministerstva obrany chce zapojiť do projektu EÚ na zvýšenie výroby munície.

11:15 "Chceme s Ukrajinou rokovať, aby sme jej pomohli s integráciou do Európskej únie. Podporíme ju, aby to dokázala rýchlejšie," povedal Heger cestou do Kyjeva novinárom. "Je pre nás dôležité, aby bola Ukrajina čo najrýchlejšie stabilnou krajinou. Je to zásadné nielen z hľadiska cezhraničnej spolupráce, ale týka sa to aj obnovy krajiny. Tú musí riadiť Európa, ale Slovensko pri nej chce hrať dôležitú úlohu," dodal premiér.

11:01 Premiér navštívil Buču v apríli minulého roka. "Videl som aj hromadné hroby a nebudem preháňať, keď poviem, že mnou ten pohľad hlboko otriasol," povedal vtedy Heger.

11:00 Heger prišiel na Ukrajinu v deň, keď si krajina pripomína oslobodenie mestečka Buča, z ktorého sa pred rokom stiahli ruskí vojaci. Miestne úrady po odchode okupantov potvrdili 458 mŕtvych. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva zdokumentoval minimálne 73 nezákonných prípadov zabitia.

10:40 Podľa agentúry APA sa traja premiéri a tiež moldavská prezidentka Maia Sanduová zúčastnia na vrcholnom stretnutí, ktoré sa bude venovať zodpovednosti Ruska za zločiny na Ukrajine.

10:00 Heger a Naď sa aktuálne stretávajú s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským. Bližšie informácie nie sú známe.

9:41 Ukrajina "nikdy neodpustí" masakru civilistov v meste Buča, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na prvé výročie objavenia mŕtvych tiel civilistov v tomto meste pri Kyjeve, informuje agentúra AFP a denník The Guardian. Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí. 

9:32 Takto to vyzerá v centre hlavného mesta Kyjev, kde sú vystavené vraky ruskej vojenskej techniky.

9:20 Heger informoval o ceste na Ukrajinu priamo cestou vo vlaku. Prinášame vám jeho vyjadrenie.

9:02 Týmto vlakom cestovali Eduard Heger a Jaroslav Naď na Ukrajinu.

vlak ta3/Veronika Pancuráková

9:00 Celkovo Slovensko poskytne Ukrajine 13 stíhačiek. Naď priznal, že možnosti Slovenska sú už v oblasti vojenskej pomoci Ukrajine limitované. Ako však zdôraznil, SR môže zohrať kľúčovú úlohu pri výrobe munície pre Ukrajinu. "Robíme konkrétne opatrenia, aby sme dokázali dokonca až späťnásobiť produkciu 155-mm munície v našich závodoch," uviedol aj v súvislosti s minulotýždňovou návštevou eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona na Slovensku. Drvivú väčšinu z munície vyrobenej na Slovensku odoberá Ukrajina, prípadne iné štáty, ktoré ju následne odosielajú Ukrajine, vysvetlil minister.

8:45 Dočasne poverený minister obrany ďalej zdôraznil, že Slovensko je kľúčovým hráčom v poskytovaní pomoci Ukrajine. Okrem priamej pomoci zohráva aj dôležitú logistickú úlohu v transporte pomoci prichádzajúcej zo Západu. Upozornil, že Slovensko slúžilo aj ako príklad iným krajinám, keďže Ukrajine ako prvé dodalo systém protivzdušnej obrany. "Aj preto Ukrajinci veľmi intenzívne sledujú, čo sa deje u nás. A veľakrát nám dávajú aj informácie o prepojení extrémistických skupín alebo politických strán na Rusko," vyhlásil Naď.

8:37 Naď sa podľa vlastných slov bude zaujímať aj o skúsenosti, ktoré má Ukrajina so slovenskými zbraňovými systémami. Ide o húfnice Zuzana, ktoré Slovensko Ukrajine predalo, ale aj darované systémy – stíhačky MiG-29 a systém protivzdušnej obrany S-300. Okrem toho Slovensko odovzdáva Ukrajine skúsenosti z oblasti obrannej reformy, ktoré získalo v prístupovom procese do EÚ a NATO.

8:30 Na Ukrajine je už prisľúbená časť systému protivzdušnej obrany Kub a okrem štyroch stíhačiek typu MiG-29, ktoré si ukrajinskí piloti prevzali pred týždňom, na Ukrajinu postupne prichádzajú po zemi aj ďalšie migy. V piatok to na Ukrajine potvrdil dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa tam má v priebehu dňa stretnúť so svojím ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom.

8:20 Heger chce v rozhovore so Zelenským ponúknuť pomoc Slovenska Ukrajine v jej prístupovom procese do Európskej únie, a to aj zdieľaním vlastných skúseností. Slovensko podľa Hegera pomohlo Ukrajine už pred vojnou v ôsmich programoch v rámci asociačnej dohody s EÚ. Teraz jej pomôže v oblasti harmonizácie. "Pre nás je dôležité, aby Ukrajina bola čo najskôr stabilnou krajinou, pretože to pomôže nielen cezhraničnej spolupráci – čo je ďalšia téma, o ktorej budeme diskutovať," vysvetlil.

Ďalšie príležitosti podnikateľom podľa premiéra poskytne povojnová obnova Ukrajiny, čo môže podporiť aj hospodársky rozvoj východného Slovenska. Zdôraznil, že na obnovu Ukrajiny má ísť približne 400 miliárd eur z krajín celého sveta. Na Ukrajine sa v piatok okrem Hegera nachádza tiež chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a predseda slovinskej vlády Robert Golob.

8:06 Ako uviedol Heger, na návštevu Ukrajiny ho pozval Zelenskyj v telefonickom rozhovore po tom, čo Slovensko schválilo darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

8:05 Slovenskú návštevu na Ukrajine sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok