Migy sú pre nás nepoužiteľné. Ich darovaním sa do vojenského konfliktu nezapájame, tvrdí Macko

ta3
17.3.2023 15:46

Slovenskom rezonuje darovanie našich stíhačiek Ukrajine. Okrem nich poskytneme aj časť protivzdušného systému Kub. Darovanie vyvolalo rozruch najmä u opozície, ktorá dlhodobo nesúhlasí s tým, aby sme Ukrajine poskytovali akúkoľvek vojenskú pomoc. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom.

Prečo migy odletia preč?

Macko hovorí, že je potrebné rozlišovať, čo je pre nás nepoužiteľné z hľadiska účelu a čo je šrot. Nie je pravda, že migy sú nefunkčné. "Nemáme na ne dostatok pilotov, nemáme na ne náhradné dielce, ktoré pochádzajú z Ruska, a po tretie, naši technici síce vedia základnú údržbu týchto stíhačiek, ale nedokážu robiť podrobnejšie opravy," vysvetlil Macko. 

Rozdiel je v tom, že aj keby boli stíhačky letuschopné a bojaschopné, nemusia byť spoľahlivé. Lietať by mohli len s príslušnými certifikátmi, pretože inak by mohli ohrozovať obyvateľov. Ako štvrtý dôvod ich odletu zo Slovenska uviedol, že ruských technikov stiahla Moskva a je neprijateľné, aby sme mali na Slovensku "techniku cudzej moci". Vláda sa preto rozhodla, že nebolo bezpečné migy prevádzkovať a zároveň na ne nemáme pilotov.

Pre Slovensko sú nepoužiteľné

Migy boli predurčené na zrušenie. Stíhačky F-16 už Slovensko kúpilo, aj keď dodávky meškajú, a naši piloti sa na ne cvičia v USA. "Prvé stroje budú zalietané tento rok a prídu na Slovensku. Migy sú pre nás nepoužiteľné, pretože už nemôžu slúžiť na účel, na ktorý slúžili kedysi, no pre Ukrajinu sú použiteľné z technického hľadiska, kedže má materiál aj ľudí, aby ich mohla sprístupniť," uviedol generál vo výslužbe.

Ukrajina, ktorá je vo vojne, priebežne stráca bojové stroje. Má problém s ochranou vzdušného priestoru a migy jej podľa neho pomôžu doplniť spôsobilosť, keďže straty sú obrovské na jednej aj na druhej strane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok