Mám obavy o politický vývoj v Českej republike, vyhlásil Klaus. Konanie prezidentky označil za „nadštandardné“

ta3
30.3.2023 21:26

Ako vníma bývalý prezident Českej republiky posledný vývoj v česko–slovenských vzťahoch? S akým cieľom prišiel navštíviť Slovensko? Hosťom relácie Téma dňa bol bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus.

klaus_3.jpg
TA3

Bývalý prezident Českej republiky zdôraznil, že na Slovensko v prvom rade neprišiel rokovať s politikmi, ale poskytnúť niekoľko rozhovorov. Napriek tomu má v pláne stretnutie s Róbertom Ficom, na ktoré je podľa vlastných slov zvedavý. Šéfa strany Smer-SD označil za "znovu sa rodiacu hviezdu politickej scény Slovenska".

Červené trenírky strieda stratená prezidentská štandarda. To je symbol, ktorý vyslal nový český prezident. Klaus v tom však vidí "prechod k niečomu, čo bolo budované od 17. novembra 1989 až do dnes". Zrazu podľa neho prišla s novým prezidentom iná skupina politikov, ktorá má inú minulosť. Pripomenul, že bývalí prezidenti boli v nesúlade s komunistickým režimom. "Dnes prichádza človek, ktorý sa práve v tej dobe etabloval v komunistickom režime. To je pre mnoho Čechov fatálna prelomová zmena," dodal Klaus.

V druhej časti relácie Téma dňa sa k zmene spôsobu vyučovania v školách vyjadrili riaditeľ ZŠ v Lokci Ivan Dudáš a riaditeľ odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní MŠVVaŠ Martin Kríž.

Politický vývoj na Slovensku a v Česku

Na margo návštevy prezidentky Čaputovej vo volebnom štábe Petra Pavla povedal, že je to neštandardné a naopak, jednalo sa o "nadštandardné konanie prezidenta susednej krajiny".

Prezident Pavel krátko po nástupe do funkcie vyjadril obavy o politický vývoj na Slovensku. Podľa Klausa však nemal nárok na miešanie sa do politických záležitostí susednej krajiny. "Ja by som to obrátil, ja mám obavy o politický vývoj v Českej republike. To je niečo, čo ma trápi," reagoval bývalý prezident Českej republiky. Klaus tiež dodal, že v Česku je "celý rad problémov" a nie je si celkom istý, či je spokojný s ich riešením.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok