Čínska armáda chce posilniť spoluprácu s Rusmi, informovalo ministerstvo obrany

ta3 čtk
30.3.2023 11:01

Čínska armáda chce spolupracovať so svojimi ruskými kolegami na posilnení strategickej komunikácie a koordinácie, uviedlo dnes čínske ministerstvo obrany. Ako ministerstvo podľa agentúry Reuters dodalo, nedávne spoločné námorné cvičenie vojakov Číny, Ruska a Iránu prehĺbilo priateľstvo a praktickú spoluprácu medzi týmito troma krajinami.

Čínska armáda chce posilniť spoluprácu s Rusmi, informovalo ministerstvo obrany
Iranian Army via AP

Podľa hovorcu čínskeho ministerstva obrany budú Rusko aj Čína spolupracovať na "implementácii globálnych bezpečnostných iniciatív". Pokiaľ ide o nedávne cvičenie v Ománskom zálive, na ktorom sa zúčastnilo aj iránske námorníctvo, manévre "vylepšili schopnosti námorníctva vykonávať diverzifikované námorné misie". Do cvičenia sa zapojilo celkom 12 lodí a taktiež špeciálne potápačské jednotky. Konalo sa od 15. do 19. marca.

Peking je považovaný za blízkeho spojenca Moskvy. Ruskú metropolu nedávno navštívil čínsky prezident Si Ťín-pching. Obaja vodcovia sa pri svojom stretnutí zaviazali ďalej utužiť vzťahy a podpísali rámcové dohody o rozšírení strategického partnerstva ao strategickej spolupráci. Čína však doteraz odmieta dodávať Rusku zbrane potrebné na vedenie vojny na Ukrajine a Peking tiež v minulosti odsúdil ruské jadrové hrozby v súvislosti s vojnou, ktorú Rusko vedie v susednej krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok