Rodičia na Ukrajine schovávajú svoje deti v pivniciach. Boja sa nútenej evakuácie

ta3 tasr
30.3.2023 10:35

Ukrajinskí dobrovoľníci uvádzajú, že niektorí rodičia ukrývajú svoje deti v pivniciach, aby zabránili ich nútenej evakuácii z frontovej línie. Informoval o tom vo štvrtok britský denník The Guardian.

Etiópia spoločne so Saudskou Arábiou prešetria streľbu na migrantov. Organizácia ukazuje na zločiny proti ľudskosti
TASR (ilustračné)

Zatiaľ čo rodičia uvádzajú rôzne dôvody pre toto svoje konanie, väčšina dobrovoľníkov tento jav pripisuje kombinácii chudoby a nepriaznivého psychického stavu rodín, ktoré už celé mesiace žijú v oblastiach bojov. Ukrajinská vláda začiatkom marca vydala miestnym úradom v donbaskom meste Bachmut, kde prebiehajú najdlhšie a najkrvavejšie boje od začiatku ruskej vojenskej invázie, povolenie na nútené evakuácie detí.

V súčasnosti sa toto nariadenie vzťahuje len na obývané oblasti, ktorým hrozí, že sa dostanú pod ruskú okupáciu, čo sa podľa vlády v Kyjeve aktuálne týka iba Bachmutu. Civilisti v Bachmute sú vystavení intenzívnemu ostreľovaniu od začiatku vojny, jeho intenzita sa však za uplynulé mesiace dramaticky zvýšila, píše Guardian. Podľa ukrajinských úradov sa v tomto meste stále nachádza asi 4000 civilistov, pričom nie je jasné, koľko je medzi nimi detí.

Na evakuácii civilistov z frontovej línie sa od začiatku vojny na Ukrajine podieľajú tisícky dobrovoľníkov. Kým mnoho rodičov odíde dobrovoľne ešte predtým, ako sa k miestu ich bydliska presunie frontová línia, v takýchto oblastiach sa údajne stále nachádzajú tisíce detí.

Podľa jedného z dobrovoľníkov, ktorého citoval Guardian, majú ľudia rôzne dôvody na to, že v takýchto nebezpečných oblastiach zostávajú. Majú napríklad staršieho príbuzného, ktorý nedokáže chodiť, či nedôverujú tomu, že im úrady naozaj zabezpečia náhradné ubytovanie. Ľudia, ktorí sa zdráhajú odísť, sú často veľmi chudobní, majú malú dôveru v štát a "nie sú veľmi sebavedomí", cituje britský denník slová nemenovaného dobrovoľníka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok