V Rusku je nedotknuteľný, aj keď má na krku zatykač. Čaká niekedy Putina vojnový súd?

ta3/Soňa Búranová
1.4.2023 06:00

Hoci Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, neznamená nič viac ako prvý krok vo veľmi dlhom procese. Súd je jednoznačne presvedčený, že existuje dostatok dôkazov na jeho obvinenie z vojnových zločinov na Ukrajine.

V Rusku je nedotknuteľný, aj keď má na krku zatykač. Čaká niekedy Putina vojnový súd?
TASR/AP

Je možné zatknúť Putina?

Praktické a logistické problémy, ktoré takýto prípad sprevádzajú, sú obrovské, vysvetľuje BBC. V súčasnosti má šéf Kremľa vo svojej rodnej krajine neobmedzenú moc, takže neexistuje žiadna perspektíva, že by ho Moskva odovzdala ICC. Pokiaľ zostane v Rusku, nehrozí mu žiadne riziko.

Putina by mohli zadržať len v prípade, ak by opustil krajinu. Ale vzhľadom na to, že jeho sloboda pohybu je už teraz výrazne obmedzená medzinárodnými sankciami, je nepravdepodobné, že by sa objavil v krajine, ktorá by ho chcela postaviť pred súd. Ukrajinu v tomto prípade nezahŕňame.

Od invázie ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 navštívil len osem krajín. Sedem z nich považuje za súčasť ruského "blízkeho zahraničia“ – to znamená, že boli súčasťou Sovietskeho zväzu pred jeho rozpadom na konci roku 1991.

Jedinou nedávnou destináciou, ktorá nespadá do tejto kategórie, je Irán, ktorý navštívil v júli minulého roka, aby sa stretol s najvyšším vodcom teokracie Alím Chameneím. Keďže Irán pomáhal ruskému vojnovému úsiliu dodávkami bezpilotných lietadiel a iného vojenského vybavenia, je nepravdepodobné, že by akákoľvek opakovaná návšteva Teheránu Putina ohrozila.

Aké obvinenia boli voči nemu vznesené?

Vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu uviedla, že existujú dôkazy o nezákonnom prevoze stoviek ukrajinských detí do Ruska, informuje BBC.

Rusko zaviedlo politiku, ktorou núti ukrajinské deti prijať ruské občianstvo a umiestňuje ich do pestúnskych rodín. Má tak "vzniknúť rámec, na základe ktorého môžu niektoré deti zostať natrvalo" v Rusku, uvádza správa komisie.

Zatiaľ čo presuny mali byť dočasné, "väčšina sa predĺžila“, pričom rodičia aj deti čelili "množstvu prekážok pri nadväzovaní kontaktu“, napísali vyšetrovatelia OSN. Rusko podľa posledných údajov ukrajinskej vlády z Ukrajiny odvlieklo 16 221 detí. Tieto nútené deportácie však "porušujú medzinárodné humanitárne právo a predstavujú vojnový zločin“, uzatvára správa OSN.

Aké ďalšie zločiny malo Rusko spáchať?

OSN uviedla, že okrem znásilňovania, zabíjania a "rozšíreného" mučenia môže byť Moskva zodpovedná za ešte závažnejšie "zločiny proti ľudskosti“ – najmä za vlnu ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ktorá sa začala v októbri 2022.

V niekoľkých častiach Ukrajiny, ktoré predtým okupovali ruské jednotky, sa našli masové pohrebiská, pričom telá niektorých civilistov vykazovali známky mučenia. V apríli 2022 sa v meste Buča na okraji Kyjeva našlo viac ako 400 tiel civilistov. V septembri 2022 bolo v masových hroboch v Izjume v Charkovskej oblasti nájdených 450 tiel, väčšinou civilistov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruskí vojaci mohli spáchať viac ako 400 vojnových zločinov v Chersonskom regióne, keďže ho okupovali od marca do novembra 2022. V marci 2022 ruské sily podnikli letecký útok na divadlo v Mariupole, ktoré slúžilo ako útočisko pre deti, a taktiež na miestnu nemocnicu s pôrodnicou.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok