Medzinárodný trestný súd začne stíhanie vojnových zločinov v súvislosti s ruskou inváziou, píše americký denník

ta3 ČTK
13.3.2023 15:42

Medzinárodný trestný súd (ICC) chce v dvoch prípadoch začať stíhanie za vojnové zločiny súvisiace s ruskou inváziou na Ukrajinu. S odkazom na svoje zdroje medzi súčasnými aj bývalými predstaviteľmi súdu to v pondelok napísal denník The New York Times (NYT), podľa ktorého ICC tiež požiada o vydanie zatykačov na niekoľko osôb.

Medzinárodný trestný súd začne stíhanie vojnových zločinov v súvislosti s ruskou inváziou, píše americký denník
TASR/AP

Prvá žaloba sa týka obvinenia, že Rusko unieslo ukrajinské deti a dospievajúcich a poslalo ich do prevýchovných táborov na ruskom území. Moskva sa s týmto programom, ktorý označuje za humanitárnu misiu na ochranu ukrajinských sirôt a opustených detí pred vojnou, nijako netají.

Podľa druhého obvinenia Kremeľ pri útokoch úmyselne cieli na civilnú infraštruktúru vrátane vodných zdrojov a elektrární ležiacich ďaleko od frontu, píše NYT. V tomto prípade Rusko pri svojich početných vlnách vzdušných úderov na ukrajinské mestá a infraštruktúru aj napriek dôkazom vypovedajúcim o opaku tvrdí, že zasahuje vojenské ciele.

Dva spomínané prípady by predstavovali prvú medzinárodnú žalobu vznesenú od začiatku konfliktu, ktorý pred viac ako rokom na Ukrajine rozpútalo Rusko. Chystanému podaniu žalôb predchádzali podľa NYT mesiaca práce osobitných vyšetrovacích tímov. Hlavný prokurátor ICC Karim Khan musí obvinenie najprv predložiť na predbežné posúdenie, na základe ktorého sa rozhodne, či sú splnené požiadavky na vydanie zatykačov.

Obvinený Putin?

Zatiaľ nie je jasné, koho sa presne žaloby týkajú. ICC súdi jednotlivcov za zločiny proti ľudskosti, genocídu a vojnové zločiny. Na žiadosť NYT o komentár kancelária prokurátora uviedla, že podrobnosti súvisiace s prebiehajúcim vyšetrovaním verejne nekomentuje.

Niektorí diplomati a experti uviedli, že je možné, že medzi obvinenými by mohol byť ruský prezident Vladimír Putin. Pravdepodobnosť súdneho procesu je ale malá, pretože súd nemôže prejednávať prípady v neprítomnosti obžalovaných a je vysoko nepravdepodobné, že by Rusko svojich predstaviteľov vydalo.

Kremeľ od začiatku invázie odmieta, že by sa na Ukrajine dopúšťal vojnových zločinov. Medzinárodní aj ukrajinskí vyšetrovatelia aj neziskové organizácie a médiá ale už od prvých dní konfliktu zhromažďujú presvedčivé dôkazy o zverstvách ruskej armády, pripomína NYT.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok