Rusko reaguje na zatykač vydaný na Putina. Voči ICC spustilo trestné konanie

ta3 TASR
20.3.2023 14:09

Rusko v pondelok oznámilo, že začalo trestné konanie proti niekoľkým sudcom a hlavnému prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimovi Khanovi. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) k tomuto kroku pristúpil po tom, čo ICC minulý týždeň vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny. Informuje o tom agentúra AFP.

Rusko reaguje na zatykač vydaný na Putina. Voči ICC spustilo trestné konanie
TASR/AP

"Sledkom otvoril trestné konanie proti prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu Karimovi Khanovi" a niekoľkým sudcom na základe "protiprávneho" rozhodnutia žiadať o zatknutie Putina, uviedol Sledkom vo vyhlásení.

Khan je vyšetrovaný pre "trestné stíhanie osoby, o ktorej je známe, že nevinná" a za prípravu útoku na predstaviteľa zahraničnej krajiny, na ktorého sa vzťahuje medzinárodná ochrana, uvádza Sledkom. Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatýkací rozkaz na Putina v piatok pre nezákonné deportovanie ukrajinských detí. Okrem Putina vydal ICC zatykač v tejto súvislosti aj na ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Moskva zatykače označila za neplatné.

Od začiatku invázie deportovali podľa ukrajinských úradov do Ruska vyše 16-tisíc ukrajinských detí, pričom mnohé z nich umiestnili do detských domov alebo iných ústavov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok