Modré mesačné mlieko je liekom na nespavosť: Takto si ho môžete pripraviť aj vy

TA3/zm
5.4.2023 16:00

Nie je to obyčajné mlieko, hoci aj tomu sa pripisujú účinky na nespavosť. Vďaka jednej pridanej ingrediencii, ktorá ho sfarbí do modra, po tomto nápoji padnete do perín a zaspíte ako bábätko.

Modré mesačné mlieko je liekom na nespavosť: Takto si ho môžete pripraviť aj vy
Freepik

Modré mesačné mlieko alebo Blue Moon Milk je síce hitom internetu, no nie je to žiadna novinka. Ajurvéda tento nápoj používa veľmi dlho na liečenie nespavosti.   

Zlaté mlieko vytlačilo modré

Pridať si štipku rôznych korenín do mlieka je pomerne známe. Bežne sa do bieleho nápoja prisypáva troška škorice alebo kurkumy. Práve vďaka druhej menovanej korenine vzniklo veľmi populárne zlaté mlieko, známe tiež ako kurkuma latté. To bolo hitom donedávna, teraz ho však vytláča modrá farba. Toto sfarbenie získa mlieko pomocou ingrediencie, ktorá je dobré známa v ajurvéde, takže nejde o žiaden novodobý trend, len sa teraz dostáva medzi širšiu verejnosť.

Potrebné ingrediencie

Ak máte večer problém zaspať, mali by ste si okrem bežného mlieka pripraviť aj spomínané koreniny – škoricu a kurkumu. Mlieko môžete osladiť medom, javorovým sirupom alebo iným sladidlom. Na typickú modrú farbu a aj znásobený uspávací účinok však potrebujete jednu nie celkom bežnú ingredienciu. Na internete však nie je problém zohnať ju a možno ju aj poznáte vďaka čajom.

Motýlí kvet

Počuli ste už o prášku z motýlieho hrachového kvetu? Butterfly Pea je rastlina s krásnym modrým kvietkom, ktorá rastie v tropickom podnebí. U nás sa bežne predáva ako Modrý čaj, no už po stáročia sa v Ázii používa jednak ako potravinárske farbivo, ale najmä sa pije pre silné zdravotné účinky. Liečba nespavosti je teda len jednou z možností, ako prášok využiť, ak si ho už zaobstaráte.

Príprava Blue Moon Milk

A poďme k samotnej príprave modrého mesačného mlieka. Najskôr v hrnci zohrejte mlieko so sladidlom a pridajte všetky koreniny vrátane motýlieho prášku. Mlieko zohrievajte na nízkom plameni, aby nezačalo vrieť, no malo dostatok času na rozpustenie všetkých ingrediencií. Potom mlieko stiahnite z plameňa a pomocou napeňovača na mlieko vytvorte na nápoji bohatú penu.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok