Horúce mlieko či čokoláda pred spaním: Naozaj to funguje, aby ste ľahšie zaspali?

TA3/zm
17.9.2021 16:00

Poznáte trik starých materí, keď sa vám nedarí zaspať, dať si šálku horúceho mlieka? Sladšia verzia hovorí o horúcej čokoláde. Čo je na tom pravdy, naozaj sa ľahšie ponoríte do ríše snov, keď si dáte tento nápoj na večeru?

Horúce mlieko či čokoláda pred spaním: Naozaj to funguje, aby ste ľahšie zaspali?
Pexels

Potraviny bohaté na bielkoviny, ako sú mäso alebo mliečne výrobky, uvoľňujú do tela serotonín, a ten je zodpovedný za produkciu melatonínu. Oba sú zodpovedné za riadenie tela v rámci cyklu spánok verzus bdenie. Mlieko teda skutočne môže mať vplyv na to, že sa vám ľahšie zaspí.

Koľko mlieka 

Mlieko má množstvo zdravotných výhod, je zdrojom vápnika a vitamínu D, ktoré telo potrebuje, aby bolo silné a zdravé. Na to, aby však mlieko vyvolalo u vás dostatočné hladiny melatonínov a tryptofánov, podporujúcich spánok, je jedna šálka veľmi málo. Na spánkový cyklus by ste potrebovali veľmi veľa mlieka, aby bolo dôvodom ospalosti.

Horúca čokoláda

Sladšia verzia nápoja, vďaka ktorému zaspíte, je rozpustená čokoláda v mlieku. A sladšia v tomto prípade znamená i nezdravšia. Nemá veľký význam pridávať si ju, pretože ide skôr o psychologický účinok, kedy vás maškrta upokojí, rozleje sa vám teplo do tela, chuťové poháriky sú uspokojené, a tak zaľahnete do perín ako bábätko.

Pekné spomienky

Podľa psychológov sa nám tieto nápoje viažu s detstvom, čo je pre väčšinu z nás upokojujúca spomienka.  Takže záver jasne hovorí, že či už mlieko alebo čokoláda, obe vám pomôžu zrelaxovať, ale nie pre ich zloženie. V rámci toho je podstatné len to, že ide o horúci nápoj, ktorý uvoľnenie znásobí.

Nahraďte čajom

Horúcim nápojom však môže byť pokojne aj čaj, a ten je pred spaním oveľa zdravšou alternatívou. Na psychiku má veľmi dobrý vplyv mäta, valerián, kamilka a celkovo bylinkové zmesi.  Tie navyše môžu pôsobiť ako aromaterapia, keďže krásne rozvoňajú celú miestnosť a pomôžu vám prísť na iné myšlienky, než tie, kvôli ktorým zrejme nemôžete spať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok