Učitelia sú nedocenení finančne aj morálne, zhodujú sa riaditelia škôl. Mladí pedagógovia často živoria

ta3/Milan Špak
28.3.2023 18:00

Každoročne si 28. marca pripomíname Deň učiteľov. Pedagógovia nesú na pleciach zodpovednosť za vzdelanie aj výchovu ďalšej generácie. Ich profesia je však finančne nedocenená. Oslovili sme piatich riaditeľov základných a stredných škôl, ktorých sme sa pýtali na názor na platové ohodnotenie učiteľov, nedocenenie ich práce a aj na to, čo majú na svojej profesii najradšej.

Úhrady za energie uhradí rezort. Školám tak poskytne vyše milión eur
TASR/Veronika Mihaliková

Dominik Križanovič

Od 1. januára došlo k navýšeniu platov učiteľov o 10 percent. Považujete to za dostačujúce vzhľadom na súčasnú infláciu?

Navýšenie platov o 10 % od 1.1.2023 určite nepovažujem za dostatočné. Čiastočne to možno zaplátalo dieru, ale pri zvýšení cien za služby, tovary, pohonné hmoty a podobne si myslím, že to učiteľom do vrecka nepridalo. 

Povolanie učiteľa je pre spoločnosť mimoriadne dôležité. Aké by malo byť podľa vás férové ohodnotenie pedagóga?

Podľa mňa férové by bolo platy diferencovať aj podľa regiónov. Nezdá sa mi spravodlivé, že tabuľka platov je rovnaká pre celé Slovensko. Iné náklady na život má učiteľ v Bratislave (nájom/cena nehnuteľnosti, služby) a iné v malom meste stredného Slovenska. Tak či onak, plat začínajúceho učiteľa by mal byť aspoň 1500 eur brutto.

Dokáže učiteľ vyžiť z aktuálneho platu alebo si potrebuje hľadať aj iné zdroje príjmu, napr. súkromné doučovanie?

Množstvo kolegov popri práci učiteľa doučuje. Tešia sa, keď sa im ozvú žiaci a môžu si niečo privyrobiť. Niektorí kolegovia spracúvajú účtovníctvo pre firmy, robia daňové priznania… To je smutný fakt. 

Priemerný plat pedagóga je oproti priemernému platu človeka s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa nižší o takmer 600 eur. Prečo je podľa vás profesia učiteľa tak nedocenená?

Okrem finančného nedocenenia je nutné spomenúť aj morálne nedocenenie. A to je miestami ešte horšie. Na učiteľov sa pozerá ako na tých, čo "o dvanástej na obed majú voľno a množstvo prázdnin k tomu". Pritom často rozhovory s rodičmi začínajú vetou: "Viete, neviem si s ním doma rady." No a my takých máme v triede ďalších 25.

Ako vnímate to, že požiadavkami učiteľov sa kompetentní začínajú zaoberať až pod nátlakom protestov a hrozbou štrajkov? 

Je to smutná realita. Veľmi však chcem veriť tomu, že sa to jedného dňa zmení a kompetentní budú podporovať školstvo nie iba na papieri v predvolebnej kampani. Musím však vyzdvihnúť politiku v rámci Bratislavského samosprávneho kraja - nášho zriaďovateľa. Tu už niekoľko rokov mám pocit, že sa na učiteľov nezabúda. 

Majú čerství absolventi inú predstavu o práci pedagóga? Stáva sa, že pre nízky plat aj odmietli nastúpiť?

Je z roka na rok ťažšie nájsť kvalitnú posilu do pedagogického zboru. Takých informatikov alebo matematikov nenájdete. Nielen absolventov, ale všeobecne. Keď pri pracovných pohovoroch spomenieme platy, vždy mi stiahne žalúdok, či to uchádzača neodradí. Chvalabohu, doteraz sa tak nestalo.

Hovorí sa, že byť učiteľom nie je len povolanie, ale aj poslanie. Čo máte na práci učiteľa najradšej? Ako sa žije a pracuje so zodpovednosťou za výchovou ďalšej generácie?

V súvislosti s platmi razím teóriu, že "z platu učiteľa si Lamborghini nekúpiš". Drží nás však v školstve vnútorná motivácia. Musí to človeka baviť, inak utečie. Na druhej strane - z vnútornej motivácie hypotéku nezaplatíme. Je to zodpovedná práca, kde je naozaj milé vedieť, že formujeme mladého človeka, jeho postoje, názory, ciele. A v každom žiakovi zostane kúsok kvalitného učiteľa navždy.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok