Učitelia sú nedocenení finančne aj morálne, zhodujú sa riaditelia škôl. Mladí pedagógovia často živoria

ta3/Milan Špak
28.3.2023 18:00

Každoročne si 28. marca pripomíname Deň učiteľov. Pedagógovia nesú na pleciach zodpovednosť za vzdelanie aj výchovu ďalšej generácie. Ich profesia je však finančne nedocenená. Oslovili sme piatich riaditeľov základných a stredných škôl, ktorých sme sa pýtali na názor na platové ohodnotenie učiteľov, nedocenenie ich práce a aj na to, čo majú na svojej profesii najradšej.

Úhrady za energie uhradí rezort. Školám tak poskytne vyše milión eur
TASR/Veronika Mihaliková

Erika Drgoňová

Od 1. januára došlo k navýšeniu platov učiteľov o 10 percent. Považujete to za dostačujúce vzhľadom na súčasnú infláciu?

Nedostačujúce, miera inflácia je vyššia ako samotné zvýšenie platov.

Povolanie učiteľa je pre spoločnosť mimoriadne dôležité. Aké by malo byť podľa vás férové ohodnotenie pedagóga?

Pedagóg by mal byť ohodnotený finančne, ale aj morálne. Finančne tak, aby jeho plat zodpovedal priemernému platu človeka s vysokoškolským vzdelaním a súčasne by dokázal prežiť – nie živoriť. Morálne tak, aby mal zo strany nadriadených štátnych inštitúcií, politikov a bežných ľudí úctu a vážnosť.

Dokáže učiteľ vyžiť z aktuálneho platu alebo si potrebuje hľadať aj iné zdroje príjmu, napr. súkromné doučovanie?

Len taký učiteľ, ktorý žije v spoločnej domácnosti s partnerom, ktorý zarába viac, prežije. Mladý učiteľ, ktorý žije sám, má reálny problém. Buď mu pomáhajú jeho rodičia, alebo má aj dve práce, doučovanie, brigády a podobne. Začínajúci učiteľ má problém dostať hypotéku.

Priemerný plat pedagóga je oproti priemernému platu človeka s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa nižší o takmer 600 eur. Prečo je podľa vás profesia učiteľa tak nedocenená?

1206 eur v hrubom. Takto vyzerá priemerný základný plat učiteľov základných a stredných škôl na Slovensku. Je to o 576 eur menej, ako je priemerná mzda zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa. V rebríčku profesií nepopulárne povolanie.

Ako vnímate to, že požiadavkami učiteľov sa kompetentní začínajú zaoberať až pod nátlakom protestov a hrozbou štrajkov?

Byť učiteľom je poslanie – toto je celospoločenský názor. Poslanie predpokladá, že ho dotyčný bude vykonávať s romantickým zápalom, bez ohľadu na prízemnosti, akými sú peniaze. Je podozrivé, že alibistický názor o poslaní sa nevzťahuje na iné povolania. Argumentom o poslaní učiteľovej profesie sa prekrýva neochota ohodnotiť učiteľa, napriek tomu, že učiteľ je prvým intelektuálom v živote človeka.

Majú čerství absolventi inú predstavu o práci pedagóga? Stáva sa, že pre nízky plat aj odmietli nastúpiť?

V súčasnosti mám už tri týždne inzerát a hľadám učiteľov pre budúci školský rok s kombináciou matematika, prvý stupeň, fyzika, chémia, telesná výchova, informatika. Reagoval jeden záujemca... Demotivácia vyplýva z finančného poddimenzovania, ale aj z faktickej nemožnosti stúpať platovým rebríčkom, a ak, potom len minimálne a bez zohľadnenia reálnych nákladov na život.

Hovorí sa, že byť učiteľom nie je len povolanie, ale aj poslanie. Čo máte na práci učiteľa najradšej? Ako sa žije a pracuje so zodpovednosťou za výchovou ďalšej generácie?

Najradšej mám spokojné, šťastné deti, úctivých a slušných rodičov žiakov a zapálených múdrych učiteľov. Každý učiteľ nesie na pleciach obrovskú dávku zodpovednosti a denne čelí novým výzvam. Preto by mal mať dostatok odvahy, pokory, múdrosti, vášne a lásky, aby tieto každodenné výzvy dokázal napriek nízkemu spoločenskému statusu zvládať. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok