Učitelia sú nedocenení finančne aj morálne, zhodujú sa riaditelia škôl. Mladí pedagógovia často živoria

ta3/Milan Špak
28.3.2023 18:00

Každoročne si 28. marca pripomíname Deň učiteľov. Pedagógovia nesú na pleciach zodpovednosť za vzdelanie aj výchovu ďalšej generácie. Ich profesia je však finančne nedocenená. Oslovili sme piatich riaditeľov základných a stredných škôl, ktorých sme sa pýtali na názor na platové ohodnotenie učiteľov, nedocenenie ich práce a aj na to, čo majú na svojej profesii najradšej.

Úhrady za energie uhradí rezort. Školám tak poskytne vyše milión eur
TASR/Veronika Mihaliková

Danka Mihóková

Od 1. januára došlo k navýšeniu platov učiteľov o 10 percent. Považujete to za dostačujúce vzhľadom na súčasnú infláciu?

Určite nie. Priemerná inflácia v roku 2022 bola 12,8 % a v roku 2023 sa predpokladá ešte vyššia. Takže zvýšenie, už aj tak podpriemerných platov, o 10 % je nepostačujúce. 

Povolanie učiteľa je pre spoločnosť mimoriadne dôležité. Aké by malo byť podľa vás férové ohodnotenie pedagóga?

Všetci, ktorí prešli vzdelávacím systémom od materskej až po vysokú školu, si iste uvedomujú, aká dôležitá je osoba učiteľa či učiteľky. Na každom z menovaných stupňov vzdelávania, trochu inak, ale v každom, prevláda tá ľudská, osobnostná stránka. Učiteľ ako osobnosť, ako vzor správania, konania. A preto by to mali byť tí najlepší z najlepších. Tí, ktorí vedia skĺbiť vedomosti, ktoré na príslušnom stupni odovzdávajú deťom, žiakom, študentom v školách s prístupom, pochopením, nezištnou pomocou, schopnosťou počúvať, s tým, čo mladý človek pri dospievaní tak veľmi potrebuje. A preto by sa mali svojmu povolani/poslaniu venovať na 100 % a nemali by riešiť existenčné otázky.

Neviem, či existuje férové ohodnotenie tejto "práce", ale ak férovo, tak možno na úrovni ostatných profesií (lekár, právnik, ekonóm, architekt, ....), pri ktorých je potrebné vysokoškolské vzdelanie, celoživotné vzdelávanie sa, často pracovný čas presahujúci 8 hodín, nosenie si práce domov, práca na úkor svojej rodiny, voľného času, koníčkov.

Dokáže učiteľ vyžiť z aktuálneho platu alebo si potrebuje hľadať aj iné zdroje príjmu, napr. súkromné doučovanie?

Vyžiť či prežiť pri rozumnom hospodárení sa určite dá. Mnohí, najma, mladí učitelia muži a začínajúci učitelia, sú často nútení hľadať si aj iné zdroje príjmu, ak chcú svojej rodine poskytnúť primeraný komfort a pohodlie. 

Priemerný plat pedagóga je oproti priemernému platu človeka s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa nižší o takmer 600 eur. Prečo je podľa vás profesia učiteľa tak nedocenená?

Odpoveď na túto otázku hľadám už 20 rokov. Zvyšovanie platov učiteľov je asi dobrý predvolebný slogan, ale doposiaľ žiadna vláda nesplnila svoje sľuby o zvýšení platov učiteľov na európsky priemer alebo slovenský slušný nadpriemer. 

Ako vnímate to, že požiadavkami učiteľov sa kompetentní začínajú zaoberať až pod nátlakom protestov a hrozbou štrajkov?

Obávam sa, že už ani nátlak a hrozba protestu/štrajku nie je dostatočný dôvod pre kompetentných si sadnúť k spoločnému stolu a nájsť ochotu sa dohodnúť v prospech učiteľov. Tento problém sa dlhodobo odkladá na neskôr. Obávam sa, že čoskoro nebude mať na slovenských školách kto kvalifikovane a kvalitne učiť, predovšetkým prírodovedné predmety.

Majú čerství absolventi inú predstavu o práci pedagóga? Stáva sa, že pre nízky plat aj odmietli nastúpiť?

Absolventi často nemajú žiadnu predstavu, poznajú len tú "svoju" školu, ktorú počas štúdia navštevovali. Netušia, čo všetko táto profesia obnáša. Tí šikovnejší si už počas vysokoškolského štúdia hľadajú zamestnanie v inej oblasti, samozrejme, s lepším ohodnotením. Tí menej šikovní sú nútení učiť a často dlho nevydržia. Našťastie ešte stále sa nájdu nadšenci, ktorí svoje povolanie berú ako poslanie.

Hovorí sa, že byť učiteľom nie je len povolanie, ale aj poslanie. Čo máte na práci učiteľa najradšej? Ako sa žije a pracuje so zodpovednosťou za výchovou ďalšej generácie?

"Jediným spôsobom, ako robiť naozaj dobrú prácu, je milovať to, čo robíte," povedal Steve Jobs. Mňa ako učiteľku vždy tešil osobný kontakt so žiakmi, okamžitá spätná väzba, možnosť svojím dielom prispieť k formovaniu mladého človeka, radosť v očiach študentov, keď sa naozaj niečo podarí. Každý deň v škole je iný, každý deň sa aj ja, po viac ako 20 rokoch praxe, niečo nové naučím od svojich študentov. Na každý sa teším rovnako ako pred 20 rokmi. Robím to, čo ma napĺňa a teší. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 4 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok