Top udalosti týždňa: Puškár ide do väzby, migy odleteli na Ukrajinu, Klus pohorel, najnovšie správy z Kremľa

ta3 tasr čtk
26.3.2023 21:34

Na povrch vyšli nové informácie ohľadom vraždy Daniela Tupého z roku 2005. Čínsky prezident navštívil Rusko. Migy odleteli na Ukrajinu. Martin Klus mal zálusk na Európsky dvor audítorov, no totálne pohorel. Ukončili vyšetrovanie v prípade Dušana Dědečka. Rusko plánuje v Bielorusku umiestniť jadrové zbrane. V USA ničilo a zabíjalo tornádo. Zhrnuli sme to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Puškár ide do väzby, migy odleteli na Ukrajinu, Klus pohorel, najnovšie správy z Kremľa
TASR/AP

Prípad Dědeček

Vyšetrovanie vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy, ktorú spôsobil opitý vodič Dušan Dědeček, ukončili. Potvrdil to hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo. Upozornil na to portál tvnoviny.sk. "V trestnej veci obvineného D. D. bolo umožnené oprávneným osobám podľa paragrafu 208 Trestného poriadku preštudovať vyšetrovací spis a podať návrhy na doplnenie vyšetrovania," uviedol.

Dědeček čelí obvineniu z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo až doživotie. Väzobne stíhaný je od októbra 2022 pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti.

Obvinený pod vplyvom alkoholu šoféroval vlani 2. októbra neskoro večer auto, ktoré narazilo v centre Bratislavy do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova. Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a niekoľko zranených.

Najnovšie správy z Ruska

Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane. V štátnej televízii to v sobotu povedal ruský prezident Vladimir Putin s tým, že Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu. Podľa Putina tým Moskva neporušuje žiadne dojednania o nešírení jadrových zbraní.

Moskva tak vraj reaguje na oznámenie Británie, ktorá chce na Ukrajinu dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu. "Nie je na tom nič neobvyklé. Spojené štáty to robia po desaťročia. Už pred dlhou dobou umiestnili svoje jadrové taktické zbrane na území spojeneckých krajín, štátov NATO, do šiestich krajín v Európe. Ak ma pamäť neklame, ide o Nemecko, Turecko, Holandsko, Belgicku, Taliansku a Grécko," povedal Putin.

Kyjev na to v nedeľu reagoval, že Rusko drží Minsk ako jadrového rukojemníka. "Putinovo vyhlásenie o umiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku je krok smerom k vnútornému narušeniu stability tejto krajiny," napísal na Twitteri tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. 

Európska únia vyzvala v nedeľu Bielorusko, aby nesúhlasilo s umiestnením ruských jadrových zbraní na svojom území. Mohlo by v dôsledku toho čeliť ďalším sankciám, uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. "Ak by Bielorusko prijalo ruské jadrové zbrane, znamenalo by to nezodpovednú eskaláciu a hrozbu pre európsku bezpečnosť. Bielorusko to stále môže zastaviť, je to jeho voľba," uviedol.

Spojené štáty však dosiaľ nezaznamenali nijaké známky toho, že by Rusko presúvalo do Bieloruska jadrové zbrane. Povedal to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

"Nevidíme žiadne známky toho, že by (ruský prezident Vladimir Putin) splnil tento sľub alebo presunul nejaké jadrové zbrane," povedal Kirby v relácii Face the Nation televíznej stanice CBS.

Tornáda a búrky v USA

Americkými štátmi Mississippi a Alabama sa v noci na sobotu prehnali silné búrky a tornáda, ktoré úplne spustošili niekoľko obcí, pripravili o život najmenej 26 ľudí. O novej bilancii informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia. Mohutné búrky zasiahli aj ďalšie oblasti v Mississippi a v susednej Alabame. Podľa serveru BBC tam padali krúpy o rozmere golfových loptičiek a silne pršalo.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil pre štát Mississippi stav katastrofy. Informoval o tom Biely dom. Rozhodnutie uvoľní federálnu pomoc pre obyvateľov niekoľkých okresov, ktoré podľa agentúry AP patria k najchudobnejším v Spojených štátoch.

Pátracie a záchranné tímy v nedeľu pokračujú v prehľadávaní trosiek domov, z ktorých mnoho bolo úplne zrovnaných so zemou. Stovkám ľudí muselo byť poskytnuté náhradné prístrešie. Najhoršie postihnuté je mestečko Rolling Fork, z ktorého ostali z veľkej časti len trosky.

Národná meteorologická služba (NWS) v sobotu uviedla, že podľa predbežných údajov dosiahla sila tornáda v Mississippi druhý najvyšší stupeň na Fujitovej stupnici, teda EF-4. Vietor v takto mocných tornádach dosahuje rýchlosť 265 až 320 kilometrov za hodinu. Počas svojej zhruba hodinovej existencie prešlo tornádo 274 kilometrov, čo je podľa NWS neobvykle dlhá trasa.

Takúto spúšť spôsobilo tornádo.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok