Mississippi a Alabamu zasiahli tornáda a silné búrky. Vyžiadali si najmenej 26 obetí

TA3 ČTK
25.3.2023 07:30

Tornáda a silné búrky, ktoré sa v noci na sobotu prehnali americkými štátmi Mississippi a Alabama a úplne spustošili niekoľko obcí, pripravili o život najmenej 26 ľudí. O novej bilancii informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia.

Stanica ABC s odvolaním sa na miestne a federálne úrady uviedla, že škody sú hlásené z pásu územia s dĺžkou až 160 kilometrov.

Pátracie a záchranné operácie prebiehajú najmä v okresoch Sharkey a Humphreys v delte rieky Mississippi v západnej časti rovnomenného štátu, uviedla v piatok neskoro večer mississippská agentúra pre krízové riadenie. Rozsah škôd, ktoré tornádo napáchalo, tam vyšiel najavo až v sobotu po východe slnka a symbolom skazy sa stali najmä obce Silver City a Rolling Fork, rodisko slávneho bluesového hudobníka Muddyho Watersa. Dvojtisícové mestečko Rolling Fork živel takmer zrovnal so zemou a panujú obavy, že počet obetí bude stúpať. Veľa obyvateľov tam totiž žilo v mobilných domoch, ktoré tornádu neodolali.

Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že tornádo bolo hlásené v piatok pred deviatou hodinou večerného miestneho času a vydala výstrahu aj pre mesto Winona, ktoré sa nachádza asi 160 kilometrov severovýchodne od Rolling Fork.

Do Rolling Fork v sobotu dorazil guvernér Tate Reeves, ktorý mestečko prirovnal k „ground zero“. Tiež miestny hasičský dobrovoľník uviedol, že tornádo prinieslo "úplnú skazu". "Moje mesto je preč, ale my sme odolní," povedal stanici CNN starosta Eldridge Walker. Podľa neho sú ľudia uväznení pod troskami a záchranári sa ich snažia vyslobodiť, v meste podľa neho zomrelo najmenej 12 ľudí, mnoho ďalších je zranených.

Zábery a fotografie z Rolling Fork ukázali zničené domy, vytrhané stĺpy elektrického vedenia a prevrátené autá. Podobne opisujú rozsah škôd obyvatelia v Silver City.

Mohutné búrky zasiahli aj ďalšie oblasti v Mississippi a v susednej Alabame. Podľa serveru BBC tam padali krúpy o rozmere golfových loptičiek a silne pršalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok