Ukrajinci by chceli premenovať Rusko. Zelenskyj to nevylúčil, Kremeľ zúri

ta3/dp
25.3.2023 06:00

Ukrajinci by chceli premenovať Rusko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že nie je proti. Rusom sa to nepáči.

Ukrajinci by chceli premenovať Rusko. Zelenskyj to nevylúčil, Kremeľ zúri
TASR/AP

"Vedie to k zmätkom na medzinárodnej úrovni. Píšu sa knihy, točia sa filmy, kde je Rusko prezentované ako Rus, čo je neprijateľné," dodala. Rus v minulosti bolo označenie pre územie na východe Európy osídlené rozmanitými kmeňmi východných Slovanov. Historici neskôr pridali najstaršiemu východoslovanskému štátu názov Kyjevská Rus, aby ho odlíšili od Moskovského kniežatstva. Premenovanie krajiny by zasiahlo jadro ruskej kultúrnej tradície a jej vízie histórie, dodala Šachvorostová.

Peter Veľký premenoval Moskovské kniežatstvo alebo "Moskoviju" na Ruské impérium v roku 1721. Svojím vojnovým víťazstvom nad Švédskom Peter anektoval obrovské časti dnešného ukrajinského územia a do Ruska odviezol historické artefakty z Kyjeva. 

Niektorí súčasní ruskí historici to však popierajú a tvrdia, že cár Ivan Groznyj (známy aj ako Ivan Hrozný) v 16. storočí premenoval Moskovské kniežatstvo na Ruské impérium.

Kremeľ je rozčúlený

Či už premenovanie dostane zelenú alebo nie, Kremeľ tento krok rozčúlil. "Ide o ďalší dôkaz pokusu urobiť z Ukrajiny antiRusko," uviedla na margo petície hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová

"Jediným spôsobom ako na toto reagovať je úsmev. Ruská federácia zostane veľkým štátom, veľkou krajinou a zostane Ruskom, nech už ktokoľvek hovorí čokoľvek," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok