Ukrajinci by chceli premenovať Rusko. Zelenskyj to nevylúčil, Kremeľ zúri

ta3/dp
25.3.2023 06:00

Ukrajinci by chceli premenovať Rusko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že nie je proti. Rusom sa to nepáči.

Ukrajinci by chceli premenovať Rusko. Zelenskyj to nevylúčil, Kremeľ zúri
TASR/AP

Obyvatelia Ukrajiny rozoslali petíciu, v ktorej vyzývajú ukrajinskú vládu, aby oficiálne zmenila názov Ruska na "Moskoviju", čo je termín, ktorý vznikol v 13. storočí a označoval veľké časti súčasného severozápadného Ruska. Ukrajinci sa snažia takto podkopať to, čo Rusi označujú za svoj historický pôvod. Vysokí ruskí predstavitelia už plán odsúdili a kritizovali ho ako provokáciu.

Spor má historické korene

Má to korene v historickom spore o to, či Rusko alebo Ukrajina môžu tvrdiť, že sú legitímnym nástupcom Kyjevskej Rusi – prvého štátu východných Slovanov, ktorí konvertovali na kresťanstvo. Píše portál Politico.

Petícia už získala viac ako 25-tisíc podpisov, čím si vyslúžila aj pozornosť ukrajinského vedenia. Zelenskyj reagoval na petíciu vyhlásením, že táto otázka si vyžaduje starostlivé historické a kultúrne zváženie s ohľadom na možné medzinárodné právne dôsledky, ale priamo to nevýlučil. 

"S prihliadnutím na vyššie uvedené som sa obrátil na predsedu vlády Ukrajiny so žiadosťou, aby komplexne spracoval tému, predovšetkým so zapojením vedeckých inštitúcií, a aby informoval o výsledkoch mňa a taktiež aj autora petície," uviedol ukrajinský prezident v oficiálnom vyhlásení.

Autorka žiadosti, Valerija Šachvorostová, chce bojovať zmenou názvu proti tvrdeniam ruskej propagandy, ktoré si nárokujú dedičstvo Kyjevskej Rusi a Ukrajincom upierajú samostatnosť. Podľa nej príslušníci zahraničných štátov môžu ľahko nadobudnúť dojem, že Ukrajina a Kyjevská Rus a Rusko sú jedna krajina, ktorá sa v priebehu rokov menila. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok