Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?

ta3/Milan Špak
26.3.2023 00:00

Martina Navrátilová oznámila, že sa druhýkrát vyliečila z rakoviny. Českej rodáčke s americkým občianstvom diagnostikovali v decembri minulého roka rané štádium rakoviny prsníka a hrtana. Okrem toho, že Navrátilová počas svojej kariéry získala rekordných 59 grandslamových titulov, bola aj jednou z prvých športovkýň svetového formátu, ktoré sa prihlásili k LGBTI komunite.

Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?
TASR/AP

Navrátilová v tom čase taktiež čakala na americké občianstvo a obávala sa, že by jej ho pre jej orientáciu neudelili. Reportér najskôr vyhovel Navrátilovej žiadosti, aby článok nezverejnili, ale len pár dní po tom, čo dostala občianstvo, sa Daily News rozhodli článok uverejniť. Keď sa Navrátilovej v roku 1991 Barbara Waltersová opýtala na to, či sa považuje za bisexuálku alebo lesbu, tenistka odpovedala, že má rada mužov aj ženy, no preferuje byť so ženami.

Osobný život 

V rokoch 1984 až 1991 Navrátilová tvorila pár s Judy Nelsonovou, ktorá bola na začiatku ich vzťahu vydatá a mala dve deti. Ich rozchod vyvrcholil medializovaným súdnym sporom o majetok. Napokon sa obe strany dohodli na mimosúdnom vyrovnaní, informoval The New York Times. V roku 2000 sa Navrátilová zoznámila s modelkou a bývalou miss ZSSR Juliou Lemigovou. Po dlhoročnom vzťahu sa zasnúbili v septembri 2014 a zosobášili sa o približne dva mesiace neskôr v New Yorku.

Počas svojej kariéry aj po nej sa Navrátilová venovala spisovateľstvu. V roku 1982 spolupracovala na knihe Tennis My Way, o tri roky vydala autobiografiu s názvom Martina. S autorkou Liz Nickelsovou napísali tri mysteriózne romány The Total Zone, Breaking Point a Killer Instinct. V roku 2006 jej vyšla kniha z oblasti výživy a zdravého životného štýlu s názvom Shape Your Self.

Tenis Navrátilovú sprevádza aj po skončení kariéry. Pre americký Tennis Channel komentuje grandslamové turnaje, počas Wimbledonu spolupracuje aj s BBC, uvádza sa na jej oficiálnej stránke. Zároveň je aj žiadanou spíkerkou na rôznych konferenciách. Vo svojich prednáškach sa zaoberá rovnosťou medzi mužmi a ženami na pracovisku, právami LGBTI či diverzitou.

Zdravotné problémy 

Počas kariéry Navrátilovú najviac trápili okrem bežných zranení aj problémy so zrakom. To, že jej oči nefungujú tak, ako by mali, si podľa svojich vlastných slov uvedomila v priebehu sezóny 1984. Na jednom z halových turnajov sa ostatných hráčok pýtala, či sú stlmené svetlá. "Všetky povedali, že svetlá sú v poriadku. Vtedy som vedela, že mám problém," citoval ju Los Angeles Times. V nasledujúcom roku začala hrať v okuliaroch. "Je to nový svet, som ako dieťa. Vidím steblá trávy, vidím na druhú stranu ulice. Predtým som si neuvedomovala, koľko toho nevidím," povedala.

V apríli 2010 Navrátilová oznámila, že má rakovinu prsníkov. Nádor jej objavili počas rutinnej prehliadky. Chirurgicky jej ho odstránili a v máji 2010 podstúpila radiačnú terapiu. V decembri minulého roka prišla Navrátilová s ďalšími nepríjemnými správami. Opäť jej diagnostikovali rané štádium rakoviny prsníka a navyše aj hrtana. "Bolo to v prvom decembrovom týždni a ja som si pomyslela: dočkám sa ešte týchto Vianoc, ale možno už nie tých ďalších," povedala Navrátilová.

Lekári ju však už vtedy informovali, že rakovina v tejto fáze je dobre liečiteľná a bývalá tenistka má až 95-percentnú šancu na uzdravenie. "Podľa ich názoru som už zdravá," uviedla počas tohto týždňa. Ešte ju čaká preventívne ožarovanie pravého prsníka.

Kariéra v číslach 

  • 167 titulov vo dvojhre
  • 177 titulov vo štvorhre
  • držiteľka rekordných 59 grandslamových titulov – 18 vo dvojhre, 31 vo štvorhre a 10 v zmiešanej štvorhre
  • 8-násobná víťazka Turnaja majsteriek vo dvojhre a 13-násobná vo štvorhre
  • 332 týždňov na poste svetovej jednotky vo dvojhre, z toho 156 bez prerušenia
  • 237 týždňov na poste svetovej jednotky vo dvojhre, z toho 181 bez prerušenia, obe sú rekordom
  • 4 víťazstvá vo Fed Cupe, jedno ako reprezentantka Česko-Slovenska a tri v drese USA
  • 21 626 089 dolárov zarobených na turnajových prémiách

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok