Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?

ta3/Milan Špak
26.3.2023 00:00

Martina Navrátilová oznámila, že sa druhýkrát vyliečila z rakoviny. Českej rodáčke s americkým občianstvom diagnostikovali v decembri minulého roka rané štádium rakoviny prsníka a hrtana. Okrem toho, že Navrátilová počas svojej kariéry získala rekordných 59 grandslamových titulov, bola aj jednou z prvých športovkýň svetového formátu, ktoré sa prihlásili k LGBTI komunite.

Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?
TASR/AP

Víťazná bodka 

Máloktorému vrcholovému športovcovi sa podarí ukončiť kariéru víťazstvom. Navrátilovej sa to podarilo. Svoj posledný turnaj odohrala ako takmer 50-ročná v roku 2006 na domácom US Open v New Yorku. Zahrala si po boku Boba Bryana, jedného z dvojčiat Bryanovcov – najúspešnejšieho štvorhrového páru v histórii tenisu.

"Mám pocit, že už nemôžem hrať lepšie, pokiaľ sa nevzdám svojho života a nebudem hrať len tenis," povedala Navrátilová pre ESPN. "Takže to je dôvod, prečo sa vzdávam tenisu, chcem mať viac zo svojho života opäť pokope."

Keď Bryanovi Navrátilová pred turnajom napísala správu, že svoj posledný turnaj by chcela odohrať s ním, bol ohromený. Aj napriek tomu, že so svojím dvojčaťom vyhrával jeden turnaj za druhým a na kurte prežíval množstvo stresových situácií, priznal, že počas zápasov s Navrátilovou bol podstatne nervóznejší.

Vo finále porazili český pár Damm/Peschkeová. Bryan povedal, že Navrátilová by mohla pokojne hrať aj ďalších päť rokov. Tá však mala iný názor. "Toto bol posledný zápas," povedala. "Už viac nie, už viac nie. Môžete povedať 'určite'. Nie je to 'údajne'. Toto je definitívne."

Jedna z historicky najlepších a najúspešnejších hráčok Billie Jean Kingová o Navrátilovej povedala, že je "najlepšou hráčkou vo dvojhre, štvorhre a zmiešanej štvorhre, aká kedy žila".

Najväčšie rivalky 

Kariéra Martiny Navrátilovej sa spája predovšetkým s dvomi menami. Jej prvou a najväčšou súperkou bola Chris Evertová. Ich rivalita by sa dala rozdeliť na dve polovice. Najprv mala navrch Evertová, ktorá uspela v 21 z ich prvých 25 zápasov. Navrátilovej patrila druhá polovica. Postavili sa proti sebe až 80-krát a bilancia bola 43-37 v prospech Navrátilovej.

V 60 prípadoch si sily zmerali vo finále, 36 z nich vyhrala Navrátilová. O grandslamový titul si zahrali proti sebe 14-krát, pričom v desiatich finále uspela práve Navrátilová. Hoci Evertová je len o dva roky staršia než Navrátilová, kariéru ukončila už v roku 1989.

Nebyť jednej z ďalších najlepších hráčok histórie, česká rodáčka by zrejme získala ešte viac titulov. Koncom 80. rokov prišla na scénu Steffi Grafová. Proti Nemke si Navrátilová zahrala "len" 18-krát s vyrovnanou bilanciou deväť výhier a deväť porážok. Šesťkrát však proti sebe stáli vo finále grand slamu, tam ťahala Navrátilová za kratší koniec, uspela len dvakrát.

Coming out nemala vo svojich rukách 

Okolo Navrátilovej sexuálnej orientácie sa vynárali otázniky už od úvodu jej profesionálnej kariéry. V rozhovore pre Lewiston Morning Tribune po úteku do USA v roku 1975 povedala, že má mnoho kamarátov, no žiadneho priateľa. Zároveň povedala, že väčšina jej kamarátov mužov sú profesionálni tenisti, no o žiadneho z nich nemá záujem.

Ako píše portál WTA Tour, keď sa reportér New York Daily News v roku 1981 spýtal Navrátilovej na jej reakciu na homosexuálnu orientáciu Billie Jean Kingovej, Navrátilová sa mu počas rozhovoru zdôverila, že sa identifikuje ako bisexuálka, ale nemyslela si, že by mohla verejne priznať, že má vzťah so spisovateľkou Ritou Mae Brownovou, pretože WTA by mohla prísť o svoje hlavné sponzorstvo so spoločnosťou Avon a ďalšími.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok