Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?

ta3/Milan Špak
26.3.2023 00:00

Martina Navrátilová oznámila, že sa druhýkrát vyliečila z rakoviny. Českej rodáčke s americkým občianstvom diagnostikovali v decembri minulého roka rané štádium rakoviny prsníka a hrtana. Okrem toho, že Navrátilová počas svojej kariéry získala rekordných 59 grandslamových titulov, bola aj jednou z prvých športovkýň svetového formátu, ktoré sa prihlásili k LGBTI komunite.

Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?
TASR/AP

Neporaziteľné obdobie 

Časy, kedy Navrátilová holdovala reštauráciám s rýchlym občerstvením, boli minulosťou. Na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia sa pre ňu stali prioritou zdravé stravovanie, fitness a silový tréning, píše portál Medzinárodnej tenisovej siene slávy.

Následkom toho bolo obdobie dominancie, ktoré si dovtedy história ženského tenisu nepamätala. Medzi rokmi 1980 a 1987 si Navrátilová vo dvojhre zahrala 20 grandslamových finále, vyhrala ich 14. V tomto období sa jej napríklad podarilo prebojovať do piatich finále Wimbledonu po sebe.

V rokoch 1982 a 1983 bola prakticky nezdolateľná. Sezónu 1982 zakončila s bilanciou 90 výhier a tri prehry. Vyhrala 15 z 18 turnajov, na ktorých sa zúčastnila. Je to ťažko predstaviteľné, no nasledujúci rok bol ešte lepší. Navrátilová vyhrala 86 duelov a prehrala jediný. Zvíťazila na 16 zo 17 turnajov. Medzi rokmi 1983 a 1984 sa minimálne do finále dostala na 23 turnajoch po sebe.

Čo sa týka štvorhry, jej nadvláda v tomto období bola dokonca väčšia. Počas ôsmich rokov získala neuveriteľných 21 grand slamov, väčšinu z nich po boku Pam Shiverovej. Spolu počas svojich kariér vyhrali 20 grandslamových titulov, dokopy uspeli na 79 turnajoch a medzi rokmi 1983 a 1985 ťahali šnúru 109 zápasov bez prehry. Považujú sa za najlepší pár v histórii ženského tenisu. Okrem titulov vo dvojhre a štvorhre vyhrala Navrátilová v týchto rokoch aj štyri grand slamy v zmiešanej štvorhre.

Prvý koniec kariéry a comeback

Svoj posledný singlový grand slam vyhrala Navrátilová v roku 1990. Išlo o jej rekordný deviaty titul na Wimbledone. Následne sa dostala ešte do dvoch veľkých finále, v roku 1991 na US Open a v roku 1994 ako 38-ročná na Wimbledone. Na konci tohto roka sa rozhodla, že už nebude hrávať dvojhry.

V roku 1997 prvýkrát ukončila kariéru, no na športovom dôchodku nevydržala dlho. Na profesionálny okruh sa vrátila v roku 2000 ako 43-ročná. V tom istom roku ju uviedli do Medzinárodnej tenisovej siene slávy. Po svojom návrate sa jej už nepodarilo vyhrávať tie najväčšie turnaje v ženskej štvorhre, no darilo sa jej v mixe.

Keď v roku 2003 vyhrala zmiešanú štvorhru na Australian Open, stala sa vo veku 46 rokov a tri mesiace najstaršou grandslamovou víťazkou v histórii. Tento triumf znamenal aj iný míľnik, na každom grand slame získala aspoň jeden titul vo dvojhre, štvorhre aj zmiešanej štvorhre. O niekoľko mesiacov zvíťazila v mixe aj na Wimbledone, čo znamenalo, že v londýnskom All England Clube získala dokopy 20 titulov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok