Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?

ta3/Milan Špak
26.3.2023 00:00

Martina Navrátilová oznámila, že sa druhýkrát vyliečila z rakoviny. Českej rodáčke s americkým občianstvom diagnostikovali v decembri minulého roka rané štádium rakoviny prsníka a hrtana. Okrem toho, že Navrátilová počas svojej kariéry získala rekordných 59 grandslamových titulov, bola aj jednou z prvých športovkýň svetového formátu, ktoré sa prihlásili k LGBTI komunite.

Je grandslamovou rekordérkou, dvakrát prekonala rakovinu a hlási sa k LGBTI komunite. Kto je Martina Navrátilová?
TASR/AP

Tenisová legenda sa narodila 18. októbra 1956 v mestečku Řevnice neďaleko Prahy ako Martina Šubertová. Jej rodičia Jana a Mirek, obaja lyžiarski inštruktori, sa rozviedli, keď mala Martina tri roky. Jej matka sa vydala v roku 1962 za Miroslava Navrátila a Martina prebrala priezvisko po svojom nevlastnom otcovi, ktorý sa stal aj jej prvým tenisovým trénerom, píše ESPN.

Navrátilová začala hrať tenis, keď mala štyri roky. Najprv len odbíjala loptičku o betónovú stenu, no v siedmich rokoch už hrávala pravidelne na kurtoch. V roku 1972 sa vo veku 15 rokov stala víťazkou majstrovstiev Česko-Slovenska. O rok neskôr už hrala na medzinárodnom okruhu a prvýkrát sa pozrela aj do Spojených štátov.

Útek do USA 

Vo svojej autobiografii, z ktorej citoval portál ESPN, Navrátilová napísala: "Prvýkrát v živote som mohla vidieť Ameriku bez filtra komunistického vzdelávania, komunistickej propagandy. A bolo to správne... Úprimne verím, že som sa narodila pre to, aby som bola Američankou. Pri všetkej úcte k mojej domovine, nikdy som sa necítila úplne správne až do dňa, keď som vystúpila z lietadla na Floride."

V roku 1975 ušla do USA a požiadala o takzvanú zelenú kartu. Dostala ju za necelý mesiac. V rozhovore pre Lewiston Morning Tribune v decembri 1975 povedala, že sa tak rozhodla, pretože chce mať viac slobody. "Pokiaľ chcete, v Spojených štátoch môžete ísť pokojne aj na Havaj," povedala.

Jej cestu za tenisovou nesmrteľnosťou mohla zastaviť krátko po príchode do USA jej záľuba vo fast foode, šperkoch a drahom oblečení. Obľubovala aj drahé autá, jazdila na Mercedese s poznávacou značkou s nápisom x-CZECH (ex-Češka). Americké občianstvo získala v roku 1981.

Cesta na vrchol 

Svoj prvý grandslamový titul získala Navrátilová v Paríži na Roland Garros 1975 vo štvorhre po boku Chris Evertovej. Na tomto turnaji sa dostala aj do finále dvojhry, v ktorom podľahla práve svojej partnerke zo štvorhry. Hoci to mohol tušiť len málokto, medzi týmito dvomi kamarátkami išlo o začiatok rivality, ktorá sa neskôr zapísala do dejín.

Zo singlového titulu na podujatí veľkej štvorky sa mohla česká rodáčka tešiť prvýkrát až v roku 1978, a to na posvätnej tráve vo Wimbledone, kde vždy túžila zvíťaziť. V tom istom roku sa zároveň premiérovo dostala na čelo svetového rebríčka WTA.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok