Horecký so školským zákonom nemieni hazardovať. Gröhlinga, ktorý novelu kritizuje, vyzýva k stretnutiu

ta3
22.3.2023 21:47

Predmetom politického boja sa stal aj školský zákon. Ohrozené tak nie sú len niektoré reformy v prospech detí, ale aj financie z Plánu obnovy a odolnosti. Súčasný minister školstva tvrdí, že novela školského zákona prináša viaceré zlepšenia v oblasti inklúzie. V relácii Téma dňa diskutoval minister školstva vedy, výskumu a športu Ján Horecký.

tema_dna_112.jpg
TA3

Odložený školský zákon

"Ja s týmto zákonom nemienim hazardovať," povedal Horecký v reakcii na skutočnosť, že ho dočasne poverený predseda vlády Heger požiadal o to, aby zákonu dal viac času. Pripomenul, že "dostali na palubu" nielen samosprávy, ale aj Združenie základných škôl Slovenska. 

"Obehli sme teda celý terén a keď je zákon dobre pripravený, neznamená, že sa na ňom nedá ďalej pracovať," povedal minister školstva. V rámci bežného legislatívneho procesu Horecký očakáva v druhom čítaní rozpravu a rokovania s poslancami v parlamente. Zdôraznil, že je pripravený rokovať s každým poslancom tak, aby bolo jasné, že tento zákon prejde a získa zaslúženú podporu.

Mestá zákonu vyčítajú, že nie je možné vykonať zákonnú povinnosť a zabezpečiť škôlku pre všetky deti. Na ich kritiku sa Horecký ohradil číslami. "Straší sa tým, že treba urobiť 35-tisíc miest v škôlkach. Je len 30-tisíc detí, ktoré v tom veku žijú a nie sú dnes umiestnené v škôlkach. Nedá sa predpokladať, že 100 percent detí a rodín bude mať záujem o umiestnenie v škôlkach," dodal. Pripomenul tiež, že v roku 2024 a 2025 ukazuje demografia klesujúcu krivku, z toho dôvodu očakáva voľné miesta. 

Zavedenie povinného predškolského vzdelávania má pomôcť najmä deťom z marginalizovaných komunít. Napriek tomu ostáva voľba prijať dieťa do škôlky na riaditeľovi. Môže sa tak stať, že sa deti z tohto prostredia nakoniec stretnú v jednej škôlke, ktorá bude takéto deti prijímať. Proti tomu však podľa ministra zaviedli niekoľko opatrení.

"V novom zákone máme hneď niekoľko opatrení, ktoré by tomuto mohli zabrániť. Je to napríklad systém podporných opatrení, včasná ranná starostlivosť o deti, podpora pre komunitné centrá či rozšírenie použitia príspevku pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia," uviedol Horecký.

Dodal, že sa snažia pracovať s novými školskými obvodmi na minimalizovaní vzniku školských zariadení, ktoré by mali homogénne osadenstvo. "Je to niečo, čo sa desiatky rokov neriešilo a nedá sa to vyriešiť revolučne z noci do rána," zdôraznil Horecký.

V druhej časti relácie Téma dňa sa k školskému zákonu a tretej hodine telesnej výchovy vyjadrili Branislav Gröhling (SaS, bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu) a Karol Kučera (OĽaNO, poslanec NR SR, bývalý reprezentant SR).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok