Nová školská reforma je päťročný proces. Pripravovali ju odborníci, nie politici, tvrdí Horecký

ta3/Patrik Mindžák
9.3.2023 14:05

Slovenské školy čaká veľká reforma spojená s plánom obnovy. Tisíce pedagógov, ďalších odborníkov aj rodičov pripomienkovalo nové vzdelávacie štandardy, ktoré by mali posunúť naše školstvo na medzinárodnú úroveň. Ako sa tieto nové štandardy budú zavádzať v situácii, keď odvolaná vláda nemá de facto žiadne právomoci, odvolaný premiér čerstvo opustil svoje rodné politické hnutie a nahlas sa hovorí o problémoch s čerpaním peňazí z Plánu obnovy? V relácii Tak takto?! o tom hovoril poverený minister školstva Ján Horecký.

rtt_6.jpg
TA3

"Cieľový počet vytvorených miest v škôlkach bol 12-tisíc, chceme to upraviť na 9-tisíc, pretože taký je reálny odhad tejto potreby," uviedol Horecký, že vybudovali plnú podporu a mysleli na rôzne detaily, ktoré prepracovali.

"V máji a júni budeme organizovať 79 fyzických stretnutí s autorským tímom novej reformy kurikula," priblížil s tým, že sa zúčastniť môže ktokoľvek z učiteľov či rodičov. "Ide o päťročný proces zavádzania nového kurikula, dva roky príprav a tri roky pilotného overovania v praxi," podotkol.

Reforma pochádza od odborníkov, nie politikov

Avizoval, že ak sa toto nedokáže zaviesť, tak je koniec. Všetky hypotetické zmeny vo vládach by nemali akýmkoľvek spôsobom zasahovať do tejto reformy. "Nerobia ju politici od zeleného stola, ale učitelia a riaditelia v školách vzájomnými rozhovormi, tiež s rodičmi."

Čo sa týka sexuálnej výchovy, je a bude predmetom nového kurikula. "Musí to rešpektovať hranice intimity detí. Musia dostať objektívne informácie." Za problém považuje povzbudzovanie k experimentovaniu. Kurikulum o tejto téme nemá ublížiť, ale pomôcť, dodal Horecký.

Celú reláciu Tak Takto?! s Jánom Horeckým si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok