Protiinflačná garancia je zavádzanie a populistický návrh, tvrdí Halgašová. Podľa Katriaka prinesie obrovskú úľavu

ta3
21.3.2023 21:41

Obchodníci sa dohodli s ministrom pôdohospodárstva na tzv. Protiinflačnej garancii. V preklade do ľudskej reči to znamená určenie maximálnej ceny pre vybrané potraviny na najbližšie tri mesiace. V relácii Téma dňa diskutovali Jana Venhartová (Potravinárska komora Slovenska), Milan Lapšanský (Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov), Martin Krajčovič (Slovenská aliancia moderného obchodu), Martin Katriak (predseda Zboru poradcov ministra pôdohospodárstva) a Jarmila Halgašová (SaS).

t_31.jpg
TA3

"V danom prípade nejde o žiadnu dohodu. Je to iniciatíva obchodných reťazcov" povedal Katriak a dodal, že pokiaľ sa podarí obchodníkom dotiahnuť sprievodné javy, tak občanom prinesie "obrovskú úľavu" po dobu troch mesiacov.

Podľa Halgašovej však nejde o pomoc ľuďom, ale o "zavádzanie a populistický návrh". Dodala, že nie je pravda, že by ľudia mali tri mesiace nakupovať lacné potraviny. Ako jeden z dôvodov uviedla, že "sa zastropovali tie potraviny, u ktorých sa predpokladá, že ich cena bude po Veľkej noci klesať". Vyčítala tiež nesystémovosť a nelogickosť opatrenia, kedže sa medzi položkami na zozname nachádza napríklad konzervovaná kukurica alebo mrazená pizza. "Čo ma zaráža je, že sú zmrazené aj ceny alkoholických nápojov ako je pivo a víno," dodala.

Podľa Krajčoviča nebola pri tvorbe zoznamu žiadna koordinácia, a to ani zo strany ministerstva, ani medzi obchodnými sieťami. "Je to záväzok čisto obchodných sietí," povedal. Pri tvorbe zoznamu slúžil podľa Krajčoviča ako inšpirácia francúzsky model. "Prihliadalo sa na to, aby obsahoval denný nákupný košík a aby to boli produkty, pri ktorých vie obchodník garantovať ceny". Zdôraznil, že v prípade, ak to trh dovolí, cena potravín bude nižšia ako zastropovaná cena.

Lapšanský je presvedčený, že dohoda nie je žiadnym systémovým opatrenením a "spotrebiteľom neprinesie vôbec nič". "O tom, že to bolo šité horúcou ihlou svedčí aj zoznam tovarov, lebo neviem, či sa mám smiať alebo plakať," dodal.

Podľa Lapšanského sa navyše do tohto projektu nezapojili všetky dôležité obchodné siete. Tiež tvrdí, že rezort hospodárstva ide konať v rozpore so zákonom o hospodárskej súťaži. "Myslíme si, že by Protimonopolný úrad SR mal preskúmať konanie reťazcov," povedal Lapšanský.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok