Hasiči v Banskej Štiavnici museli prispôsobiť techniky hasenia. Nemohli použiť ani vrtuľník

ta3/Dominik Pálka
20.3.2023 21:15

Požiar zničil niekoľko budov v centre Banskej Štiavnice. Po hrade Krásna hôrka tak plameňom padli za obeť ďalšie kultúrne pamiatky. O príčinách požiaru sa zatiaľ dá len špekulovať. Musia ich vypátrať odborníci.

tema_dna_77.jpg
TA3

Žiadnu z budov nebude treba zbúrať. Najväčšie škody požiar napáchal na budove Banského múzea. Tá však nebola poistená. Vo vzduchu tak visí otázka, kto je za to zodpovedný? Minister životného prostredia Ján Budaj tvrdí, že jeho rezort nemohol budovu poistiť. Horúci zemiak si medzi sebou prehadzujú rezorty kultúry a životného prostredia.

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková v relácii Téma dňa uviedla, že požiar bol spozorovaný v sobotu pred deviatou hodinou ráno. "Koordinácia s hasičským zborom prebiehala veľmi dobre, zapojili sme všetky zložky," povedala.

Prezident Hasičského a záchranného zboru SR Pavol Mikulášek potvrdil, že o 9.35 h bol vyhlásený poplach a hasiči boli na mieste už o 9.40 h. "Zo začiatku horela jedna budova. Následne sa rozšíril," dodal. Na mieste sa striedali príslušníci zboru a dobrovoľní hasiči. Zasahovalo približne 50 príslušníkov zboru, 50 dobrovoľných hasičov a 26 kusov techniky. "Vypomáhali aj príslušníci Ozbrojených síl SR," povedal Mikulášek.  

Hosťom druhej časti relácie Téma dňa bol ústavný právnik Vincent Bujňák. Celú reláciu nájdete v archíve.

Generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt uviedol, že požiar ohrozil aj Banské múzeum, kde sa nachádzali vzácne zbierky banskej dokumentácie. "Mapy a plány sa podarilo evakuovať. Veľmi hodnotný bol barokový kroj, ktorý bol v Základnej umeleckej škole. Boli zničené aj hodnotné zdobené stropy," dodal.

Snažili sa odľahčiť stropy

Pavol Mikulášek uviedol, že spôsob hasenia budov bol prispôsobený, keďže v nich boli hodnotné historické artefakty. "Snažili sme sa odľahčiť budovy od vznikajúceho tepla. Otvárali sme strechu, uvoľňovali sme záťaž tepla zo strešnej konštrukcie, používali sme menšie množstvá vody. Chceli sme zabrániť zrúteniu strechy, čo sa nám do istej miery podarilo," povedal šéf hasičov. Problémom bolo podľa neho to, že konštrukcie stropov vyžarovali veľké množstvo tepla, ktoré bolo potrebné znižovať vodou. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok