Protiinflačná garancia je zavádzanie a populistický návrh, tvrdí Halgašová. Podľa Katriaka prinesie obrovskú úľavu

ta3
21.3.2023 21:41

Obchodníci sa dohodli s ministrom pôdohospodárstva na tzv. Protiinflačnej garancii. V preklade do ľudskej reči to znamená určenie maximálnej ceny pre vybrané potraviny na najbližšie tri mesiace. V relácii Téma dňa diskutovali Jana Venhartová (Potravinárska komora Slovenska), Milan Lapšanský (Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov), Martin Krajčovič (Slovenská aliancia moderného obchodu), Martin Katriak (predseda Zboru poradcov ministra pôdohospodárstva) a Jarmila Halgašová (SaS).

t_31.jpg
TA3

Odstrašujúci prípad Maďarska

"Naše stanovisko je také, že je potrebné riešiť systémové opatrenia, čo sa týka zabráneniu rastu inflácie na Slovensku. Pokiaľ nevyriešime príčiny rastu inflácie, ten problém tu bude stále a budeme riešiť dôsledky, nie jej príčiny," povedala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Podľa Venhartovej je tiež dôležité, aby sa cenový tlak, ktorý je vyvolaný iniciatívou zastropovania cien, neprenášal na dodávateľov potravín.

Podľa Halgašovej by strana SaS ceny potravín neriešila zásahom do cenotvorby. Ako odstrašujúci príklad uviedla situáciu v Maďarsku, kde zastropovanie cien vyvolalo obrovskú infláciu. 

Katriak zdôraznil, že nejde o reguláciu cien zo strany vlády. "Vláda neschválila žiadnu reguláciu, je to rozhodnutie obchodných reťazcov. Jeden reťazec a druhý reťazec majú rôznu cenu toho istého výrobku," dodal Katriak.

Krajčovič na margo regulácie uviedol, že je naozaj škodlivá a Maďarsko tým trpí. "Tá inflácia je spôsebená jednoznačne reguláciou. Druhá vec je, že tie regulované potraviny chýbajú, pretože ich ani samotní potravinári nechcú produkovať," vysvetlil Krajčovič.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok