ROZHOVOR: Hegerovi môže Matovičova ochranná ruka uškodiť, hovorí politologička Világi

ta3/Milan Špak, hm
22.3.2023 00:00

Igor Matovič môže pri Eduardovi Hegerovi zvoliť namiesto šľahajúcich plameňov stratégiu ochrannej ruky. Premiérovi a jeho Demokratom to však môže uškodiť, hovorí politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi, ktorej sme sa pýtali aj na to, či je Mikuláš Dzurinda ako politik za zenitom a či sa bude Boris Kollár opäť štylizovať do úlohy drahej nevesty.

ROZHOVOR: Hegerovi môže Matovičova ochranná ruka uškodiť, hovorí politologička Világi
TASR/Jakub Kotian

Anety Világi sme sa pýtali či:

  • zamáva odchod Hegera s OĽANO,
  • očakáva výpady Matoviča voči Hegerovi,
  • budú Demokrati druhé OĽANO,
  • je Dzurinda ako politik za zenitom,
  • bude chce byť Sme rodina znovu "drahou nevestou".

Eduard Heger si do strany Demokrati zobral z OĽANO viacero osobností - ministrov Jaroslava Naďa a Jána Budaja, štátneho tajomníka Andreja Stančíka či poslanca Kristiána Čekovského. Ako to zamáva s pozíciou Igora Matoviča?  

Pokiaľ sa pýtate na dôsledky, ktoré toto rozhodnutie môže mať na personálnu politiku OĽANO, tak neočakávam nič dramatické. OĽANO ako politický subjekt totiž patril medzi netradičné v kontexte SR a to aj pre to, že pred každými parlamentnými voľbami prišiel s kandidátnou listinou, na ktorej okrem pár výnimiek boli stále noví kandidáti. Doposiaľ takáto personálna diskontinuita (teda až na výnimku zakladajúcich členov) hnutiu z hľadiska voličských ziskov neprekážala. 

Ak sa však pýtate, ako môže vznik tohto nového subjektu ohroziť OĽANO z hľadiska voličskej podpory, tak to je iná otázka, keďže Demokrati sa budú snažiť osloviť aj bývalých voličov OĽANO a predstavujú priamych konkurentov pre stranu OĽANO.

Igor Matovič je známy svojimi ostrými prejavmi voči oponentom. Očakávate výpady aj voči Eduardovi Hegerovi? 

Nie je dôvod prečo by mal Igor Matovič pristupovať k Eduardovi Hegerovi a politickému subjektu, ktorý reprezentuje, odlišne. V tomto prípade však môže zvoliť odlišnú taktiku, keď paradoxne stratégia "ochranej ruky" Igora Matoviča môže Demokratom uškodiť viac (a preto po nej Matovič môže siahnuť). To, akú stratégiu nakoniec Matovič použije, bude však závisieť aj od priebehu samotnej kampane, tém a presunov voličskej podpory tesne pred voľbami.

V poslednom prieskume strana Demokrati dosiahla 4,9 %, OĽANO 5 %. Bude Hegerova strana rásť na úkor Matovičovho hnutia? 

To, že obidva subjekty bojujú o toho istého voliča, alebo veľmi podobnú skupinu voličov, je jasné. Na to, aby však výraznejšie preferenčne podskočila bude musieť osloviť aj iných než len OĽANO voličov. V prípade OĽANO sa totiž dostávame pri takejto podpore už k tomu čo nazývame tvrdé jadro voličov – to sú takí, ktorí chcú ísť voliť a sú pevne rozhodnutí, že by volili práve stranu OĽANO.

Má podľa vás potenciál vyzvať Hlas-SD a Smer-SD a vyhrať voľby? Myslíte, že majú Demokrati tento potenciál? 

To si nemyslím.

Heger taktiež odmieta tvrdenia, že Demokrati budú druhým OĽANO. V čom môžu byť odlišní od Matovičovho hnutia?

Niektoré odlišnosti vidieť už dnes, iné sa budú musieť prejaviť až v kampani. Už dnes môžete pozorovať, že Demokrati budujú túto stranu z hľadiska straníckej organizácie oveľa tradičnejšie než tomu bolo a je v prípade OĽANO. 

Kým OĽANO je strana jedného muža (lídra), Demokrati vsadili na tradičné stranícke štruktúry. Kým OĽANO sa dlhodobo profiluje ako "protikorupčné hnutie", do istej miery ako monotematická strana, Demokrati hneď v úvode predstavili viaceré piliere, na ktorých sa chcú politicky profilovať. Taktiež hovoria o inej politickej kultúre a komunikácii aj vo vymedzení sa voči OĽANO. Avšak to, nakoľko sa im tieto plány podarí pretaviť aj do reálnej odlišnosti, bude potrebné zhodnotiť až po skúške ohňom – predvolebnej kampani.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok