Hasiči v Banskej Štiavnici museli prispôsobiť techniky hasenia. Nemohli použiť ani vrtuľník

ta3/Dominik Pálka
20.3.2023 21:15

Požiar zničil niekoľko budov v centre Banskej Štiavnice. Po hrade Krásna hôrka tak plameňom padli za obeť ďalšie kultúrne pamiatky. O príčinách požiaru sa zatiaľ dá len špekulovať. Musia ich vypátrať odborníci.

tema_dna_77.jpg
TA3

Hasičský vrtuľník nepoužili. "Mali sme ho pripravený. Použili by sme ho v prípade, že by sa nepodarilo zastaviť šírenie požiaru v domovej zástavbe a rozšíril by sa do prírody," vysvetlil Mikulášek s tým, že vrtuľník nebolo vhodné použiť na hasenie budov. 

Nadežda Babiaková uviedla, že "Štiavničania milujú svoje mesto". Obávali sa, že sa požiar rozšíri a okoloidúci bez slova prichádzali a pomáhali s evakuáciou vzácnych zbierok.

Mesto nebude mať financie

"Chcela by som sa im poďakovať. Bez prosenia nastúpili a robili to, čo bolo potrebné," dodala. Myslí si, že mesto nebude mať dostatok finančných prostriedkov na obnovu. "So žiadosťou o pomoc som sa obrátila na vládu, Európsku úniu a UNESCO," potvrdila. Náklady na rekonštrukciu sa podľa nej budú pohybovať v desiatkach miliónov eur. 

Potvrdila, že mestská budova Základnej umeleckej školy je poistená. "Vyzvali sme aj poisťovňu. Súkromné objekty pizzérie a Banky Lásky sú taktiež poistené," dodala.

Ižvolt uviedol, že pamiatkový zákon nehovorí, že by sa pamiatky museli vyslovene dať poistiť. "Hovorí však o tom, že vlastník má povinnosť sa o pamiatky starať a zabezpečiť preventívne opatrenia na ich ochranu," konštatoval.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok