Český minister kultúry ponúkol Banskej Štiavnici pomoc po ničivom požiari

ta3 TASR
20.3.2023 16:55

Pomoc s obnovou zničených kultúrnych pamiatok po požiari v centre Banskej Štiavnice ponúkol z poverenia českej vlády minister kultúry ČR Martin Baxa. O možnostiach hovoril so slovenskou rezortnou kolegyňou Natáliou Milanovou, uviedol to na sociálnej sieti.

Český minister kultúry ponúkol Banskej Štiavnici pomoc po ničivom požiari
TASR/Ján Krošlák

"Z poverenia vlády som hovoril so slovenskou ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a ponúkol pomoc. Za ČR môžeme poskytnúť kapacity a odbornosť kolegov z Národného pamiatkového ústavu a Národného múzea," napísal na Twitteri Baxa.

Pomoc s následkami požiaru ponúkol slovenskej hlave štátu Zuzane Čaputovej aj nový český prezident Petr Pavel, ktorý s ňou telefonoval v nedeľu 19. marca. "Dohodli sme sa, že poskytneme odborné kapacity na rekonštrukciu a reštauráciu budov, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO," komentoval rozhovor Pavel.

Zástupca Národného múzea podľa jeho slov už v pondelok 20. marca navštívi Slovensko a bude rokovať o tom, ako by mohli pomôcť s obnovou historických pamiatok. Podľa servera iDNES.cz však hovorkyňa Národného múzea Kristýna Kvapilová uviedla, že múzeum ešte len čaká na konkrétne požiadavky od slovenských kolegov, ktoré by mohli prísť koncom tohto týždňa. Až potom môže dať česká strana konkrétnu ponuku.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu 18. marca dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok