Prečo sú Fíni najšťastnejší? Na univerzálny kľúč ku šťastiu sme sa pýtali psychologičky

ta3 tasr/Nicolette Ftáčková
22.3.2023 00:00

Slovensko si polepšilo v rebríčku najšťastnejších krajín sveta, no šiesty rok za sebou triumfujú Fíni. Čo nás robí šťastnými a existuje na šťastie univerzálny kľúč? Pýtali sme sa klinickej psychologičky Márie Jančiarovej.

Prečo sú Fíni najšťastnejší? Na univerzálny kľúč ku šťastiu sme sa pýtali psychologičky
Profimedia

Za krajinu s najšťastnejším obyvateľstvom už šiesty rok po sebe vyhlásili Fínsko, vyplýva zo správy World Happiness Report 2023. Na vrchole aktuálneho "rebríčka šťastia" je trojica severoeurópskych krajín – za Fínskom sa umiestnili Dánsko a Island. "Cieľom každej inštitúcie by mala byť snaha prispieť tak, ako len dokáže, k ľudskému blahu," uvádza sa v správe, ktorá zahŕňa aj zodpovednosť za budúce generácie a ochranu základných ľudských práv. Výskum sa opieral o to, ako ľudia vnímajú sociálnu podporu, príjem, zdravie, slobodu, štedrosť a absenciu korupcie v štáte.

Šťastie po slovensky

Izrael sa tento rok posunul na 4. miesto z minuloročnej deviatej priečky. V Top 10 sú Holandsko (5), Švajčiarsko (8), Luxembursko (9) a Nový Zéland (10). Austrália sa umiestnila na 12. priečke, Kanada (13), Írsko (14), Spojené štáty (15) a Spojené kráľovstvo (19) sa dostali do prvej dvadsiatky. Slovensku patrí 29. miesto, čo je zlepšenie o šesť priečok. Zo susedných krajín nás predbehli Rakúsko a Česká republika, ktoré obhájili 11. a 18. miesto. Poľsko skončilo na 48. a Maďarsko na 51. mieste.

Zatiaľ čo majú tendenciu objavovať sa v top 20 každý rok tie isté krajiny, tento rok je tu nováčik - Litva. Pobaltský národ za posledných šesť rokov neustále stúpal. Aj Estónsko (31) a Lotyšsko (41) si polepšili. "Je to v podstate rovnaký príbeh, aký sa odohráva vo zvyšku strednej a východnej Európy," uviedol jeden z autorov správy World Happiness Report John Helliwell. Na úplnom konci zoznamu, 137. mieste, sa umiestnil Afganistan.

Ruská invázia na Ukrajinu postavila obe krajiny do celosvetového centra pozornosti. Blahobyt na Ukrajine bol definitívne zasiahnutý, ale "napriek obrovskému utrpeniu a veľkosti škôd na Ukrajine, zostalo hodnotenie životnej úrovne v septembri roku 2022 vyššie ako po anexii v roku 2014, podporované teraz silnejším zmyslom pre spoločný cieľ a dôveru v ukrajinské vedenie," uvádza sa v správe. Dôvera vo vládu vzrástla v roku 2022 v oboch krajinách, "ale oveľa viac na Ukrajine ako v Rusku". V tohtoročnom hodnotení je Rusko na 70. mieste a Ukrajina na 92.

Na to, prečo bývame smutní a podliehame depresii, ako vplýva počasie na našu duševnú pohodu, a prečo sú Fíni najšťastnejší národ, sme sa pýtali psychologičky Márie Jančiarovej, ktorý nájdete na ďalšej strane.

Mottom Medzinárodného dňa šťastia, ktorý pripadá na 20. marca, je "Buď všímavý, buď vďačný, buď láskavý" (z angl. Be Mindful. Be Grateful. Be Kind").

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok