Najkrajšie a najzaujímavejšie miesta v Dánsku: Farebné domčeky, rozprávkové zámky a očarujúca príroda

ta3/nf
11.3.2023 00:00

Dánsko je krajina, ktorá má čo ponúknuť po každej stránke. Od bohatej histórie a kultúry až po rozprávkové zámky, nádherné pláže a útesy. Prinášame vám zoznam tých najkrajších a najzaujímavejších miest z domova malej morskej víly.

Najkrajšie a najzaujímavejšie miesta v Dánsku: Farebné domčeky, rozprávkové zámky a očarujúca príroda
Profimedia

Ak vás Dánsko očarilo, na oficiálnej stránke Visit Denmark nájdete všetky spoje, ktorými sa dostanete do krajiny.

Srdce Dánska - Kodaň

Pestrofarebné budovy kontrastujú so svetlým škandinávskym kameňom, miestni bicyklujú po dláždených uliciach a slnko sa odráža od rieky, ktorá delí mesto na dve časti, opisuje Kodaň americký spravodajský web CNN.

Vďaka svojej priateľskej atmosfére, umeleckej stránke, podnikom a komunitným činnostiam bola mestská časť Kodane Nørrebro v októbri roku 2021 vyhlásená za najviac trendovú štvrť na svete.

Dáni majú v slovníku výraz samfundssind, kde samfund znamená spoločnosť a sind - myseľ, čo znamená komunitné zmýšľanie, ktoré sa tu počas pandémie prudko rozšírilo. Je to koncept, ktorým Kodančania žijú.

Zábavný park Tivoli

Tivoli je jednou z najobľúbenejších atrakcií v celej krajine, uvádza oficiálna turistická stránka Dánska VisitDenmark.com. Viac ako štyri milióny ľudí navštívia park každý rok. Zažijete tam úžasnú atmosféru, divoké jazdy, koncerty a nájdete zaujímavé reštaurácie. Tivoli je otvorené aj počas štátnych sviatkov.

Kráľovský palác Amalienborg

Palác Amalienborg je sídlom kráľovnej v Kodani. Tvoria ho štyri samostatné rokokové budovy okolo námestia, z ktorých sú dve prístupné verejnosti. V jednej sa nachádza múzeum, kde si môžete prezrieť takmer 400-ročnú kráľovskú históriu v podobe obrazov a iných predmetov, v druhej sa môžete zblízka pozrieť, ako vyzerá dánske kráľovské sídlo vo vnútri. Nenechajte si ujsť výmenu stráží, ktorá sa koná každý deň o 12:00 h.

Zámok Rosenborg

Ide o 400-ročný renesančný zámok, ktorý sa nachádza v centre mesta. Okrem krásneho exteriéru a parku je toho veľa, čo musíte objaviť aj vo vnútri. Nájdete tam tri strieborné levy v životnej veľkosti a dánske korunovačné klenoty, ktoré môže nosiť len kráľovná a len na území Dánska.

Slobodné mesto Christiania

Christiania je farebná a kontroverzná časť v Kodani, ktorá rozhodne stojí za návštevu. Oblasť vznikla ako sociálny experiment v 70. rokoch, ktorý prežil do dnešného dňa a je obľúbenou destináciou pre turistov aj Kodančanov. Nájdete tu mnohé kaviarne a reštaurácie.

Stránka však upozorňuje, že niektorí návštevníci môžu považovať Christianiu, najmä oblasť okolo Pusherovej ulice, za drsnejšiu. Pre vašu vlastnú bezpečnosť vám odporúča, aby ste sa pri vchodoch riadili nápismi - čo robiť a čo nerobiť, a zdržať sa fotografovania a nakrúcania videí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok