Top udalosti týždňa: Migy putujú na Ukrajinu. Haag si brúsi zuby na Putina, ten sa producíruje po Mariupole

ta3 TASR ČTK
19.3.2023 18:40

Poľské a slovenské migy putujú na Ukrajinu. Kremeľ sa vyhráža. Haag si brúsi zuby na Putina. OSN potvrdila ruské zločiny. Putin sa producíruje po okupovaných územiach. Si Ťin-pching navštívi Moskvu. Ničivý požiar v Banskej Štiavnici. Voľby by v marci vyhral Smer. Český prezident navštívil Slovensko. Týždeň V politike.

Top udalosti týždňa: Migy putujú na Ukrajinu. Haag si brúsi zuby na Putina, ten sa producíruje po Mariupole
TASR/Jaroslav Novák

Poľské a slovenské migy putujú na Ukrajinu

Poľsko pošle Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29, ktoré doteraz slúžili vzdušnej obrane Poľska. Vo štvrtok to povedal poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom. "Môžeme povedať, že skutočne teraz posielame migy na Ukrajinu," potvrdil poľský prezident. Dodal, že aktuálne ich má Poľsko k dispozícii desať. "V najbližších dňoch, ak si dobre pamätám, dáme Ukrajine štyri lietadlá. Budú plne funkčné, ostatné sú v servise a budú sa postupne odovzdávať," spresnil postup Duda.

Neotáľalo ani Slovensko. Pošleme na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní. Heger, minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko o tom informovali na tlačovej konferencii:

Kremeľ sa vyhráža

Stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko a Poľsko plánujú dodať Ukrajine, ruská armáda zničí. Vyhlásil to v piatok Kremeľ. "Ako sme už opakovane zdôrazňovali, dodávka tejto vojenskej techniky výsledok špeciálnej vojenskej operácie nijakým spôsobom nezmení. A, samozrejme, všetka táto technika bude zničená," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom, pričom inváziu na Ukrajinu označil termínom, ktorý od jej začiatku používa Ruská federácia. 

Vývoj na Ukrajine podrobne monitoruje aj mimovládna organizácia Globsec, ktorá od vypuknutia vojny ako jedna z prvých otvorila svoje zastúpenie na Ukrajine. V Kyjeve analyzuje stav ukrajinskej spoločnosti a pomáha jej rozvoju. Zástupca riaditeľky pobočky GLOBSEC-u Martin Poliačik komentoval rozhodnutie Slovenska darovať migy Ukrajine:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok