Varšava odovzdá Ukrajine v najbližších dňoch stíhačky MiG-29, uviedol poľský prezident

TA3 TASR
16.3.2023 13:34

Poľsko v najbližších dňoch pošle Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29, ktoré doteraz slúžili vzdušnej obrane Poľska. Vo štvrtok to povedal poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.

"Môžeme povedať, že skutočne teraz posielame migy na Ukrajinu," potvrdil poľský prezident. Dodal, že aktuálne ich má Poľsko k dispozícii desať. "V najbližších dňoch, ak si dobre pamätám, dáme Ukrajine štyri lietadlá. Budú plne funkčné, ostatné sú v servise a budú sa postupne odovzdávať," spresnil postup Duda.

Zdôraznil, že bojové lietadlá doteraz aktívne pôsobili v poľskej vzdušnej obrane. "Sú to tie migy, ktoré sme na začiatku 90. rokov prevzali po armáde Nemeckej demokratickej republiky. A tieto migy sú stále funkčné," dodal s tým, že to však budú zrejme posledné roky ich fungovania vzhľadom na technické možnosti.

Poľsko chce v najbližších mesiacoch a rokoch kompletne obnoviť zloženie svojich vzdušných síl. Prvú dodávku nových lietadiel FA-50 z Južnej Kórey očakáva v tomto roku. Armáde neskôr pribudnú aj objednané americké stíhačky F-35.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok