Máte chuť na kávu? Kofeín môže znižovať množstvo tuku a riziko cukrovky

ta3 ČTK
18.3.2023 07:00

Vysoká hladina kofeínu v krvi môže znižovať množstvo telesného tuku a riziko cukrovky 2. typu. Naznačuje to výskum. Tieto zistenia by mohli viesť k tomu, že by sa kofeínové nápoje bez kalórií mohli používať na zníženie obezity a diabetu 2. typu.

Máte chuť na kávu? Kofeín môže znižovať množstvo tuku a riziko cukrovky
Profimedia

Vedci uviedli, že ich práca nadväzuje na predtým publikovaný výskum, ktorý naznačoval, že pitie troch až piatich šálok kávy denne, ktoré obsahujú v priemere 70 až 150 miligramov kofeínu, je spojené s nižším rizikom cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení. Vzhľadom na to, že išlo o observačné štúdie, bolo podľa nich ťažké presne určiť či sú tieto účinky spôsobené kofeínom, alebo inými zlúčeninami, informoval denník The Guardian.

Kofeín zvyšuje spaľovanie tukov

V tejto najnovšej štúdii bola použitá technika známa ako mendelovská randomizácia, ktorá zisťuje príčinu a následok na základe genetických dôkazov. Tím našiel dve génové varianty spojené s rýchlosťou metabolizmu kofeínu a na ich základe zistil predvídané hladiny tejto látky v krvi a to, či súvisí s nižším priemerným indexom telesnej hmotnosti (BMI) a telesným tukom.

Ľudia, ktorí sú nositeľmi genetických variantov spojených s pomalším metabolizmom kofeínu, pijú v priemere menej kávy, napriek tomu majú vyššiu hladinu tejto látky v krvi ako ľudia, ktorí ho metabolizujú rýchlo.

Vedci zistili, že takmer polovica zníženia rizika cukrovky 2. typu bola spôsobená znížením hmotnosti. Je známe, že kofeín podporuje metabolizmus, zvyšuje spaľovanie tukov a znižuje chuť do jedla, pričom sa odhaduje, že denný príjem sto miligramov zvyšuje energetický výdaj približne o sto kalórií denne.

Zistenia majú určité obmedzenia, okrem iného aj to, že výskum bol založený na takmer 10-tisíc osobách prevažne európskeho pôvodu, ktoré sa zúčastnili šiestich dlhodobých štúdií.

Doktor Stephen Lawrence z Univerzity vo Warwicku, uviedol, že štúdia je "zaujímavá" a využíva "dobré vedecké poznatky". Dodal, že mendelovská randomizácia je však "relatívne nová technika", a aj keď je užitočná, je "náchylná na skreslenie". Zistenie by podľa neho mohlo viesť k budúcim štúdiám, ktoré by nakoniec mohli vyvinúť sľubné liečebné postupy.

"Mali by ľudia piť viac kávy, aby znížili riziko vzniku tuku alebo cukrovky? Vedecké poznatky naznačujú pomerne dobré dôkazy o tom, že konzumácia kofeínu zvyšuje spaľovanie tukov, a to aj v pokojnom stave. Nepredstavuje však liečbu obezity a pri nesprávnom užívaní môže viesť k nárastu hmotnosti alebo dokonca k poškodeniu zdravia," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok